Desfășurarea sistemelor de apărare anti-rachetă din SUA pe teritoriul japonez este o încălcare a Tratatului privind eliminarea rachetelor cu rază scurtă şi medie de acţiune (Tratatul INF). Acest lucru a fost anunțat pe 5 februarie de către Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, în timpul unui discurs la Universitatea Slavă Ruso-Tadjică din Duşanbe, scrie Regnum, citat de Rador.

Serghei LavrovFoto: Captura YouTube

Lavrov a remarcat legătura dintre problemele derivate din Tratatul INF și Insulele Kurile. Problema amplasării instalațiilor de apărare anti-rachetă în Japonia este una din cele care există în relațiile dintre Tokio și Moscova.

Instalațiile amintite, adică așa-numitele Mk-41, au fost deja implementate de către americani în România și vor fi desfășurate curând în Polonia. În mod oficial, sunt necesare pentru lansarea de rachete interceptoare, dar permit lansarea rachetelor de croazieră de la sol pe platforma Tomahawk, ceea ce încalcă în mod direct prevederile Tratatului INF, a explicat Serghei Lavrov.

După cum a informat agenția de știri REGNUM, Serghei Lavrov a remarcat anterior că Statele Unite ale Americii continuă să acuze Rusia de încălcarea Tratatului INF, dar nu au furnizat măcar un singur fapt. "Nu ne-au prezentat nicio dovadă", a precizat el. Denunţarea tratatului crește riscul unui război nuclear, a mai spus el.

Diplomatul rus a remarcat de asemenea că, în timp ce face acest lucru, Washingtonul se străduiește din toate forțele sale și cu orice preț să-și mențină poziția dominantă pe scena mondială.

Pe data de 2 februarie, Statele Unite ale Americii au anunțat suspendarea îndeplinirii obligațiilor care decurg din acordul privind eliminarea rachetelor cu rază medie și cu rază scurtă de acțiune. "Vedem cum sunt slăbite sistematic bazele arhitecturii de securitate formate după al Doilea Război Mondial, cele mai importante acorduri pentru menținerea stabilității strategice fiind distruse", a declarat ministrul rus de Externe pentru TASS.

Washingtonul a acuzat Rusia de încălcarea termenilor tratatului din cauza rachetei 9M729, fabricate de Moscova. După cum a menționat Washingtonul, Rusia nu a întreprins nicio acțiune pentru salvarea Tratatului INF.

Procesul de retragere a Statelor Unite din acest tratat va dura șase luni și se va încheia în august 2019. Până atunci, Washingtonul intenționează să respecte termenii contractului.