Opozantul Juan Guaido, președintele interimar autoproclamat al Venezuelei, a acuzat armata că vrea să "fure" ajutorul umanitar destinat țării sale pentru ca acesta să fie distribuit de către guvernul lui Nicolas Maduro, potrivit Le Figaro, citat de Rador.

Magazin din VenezuelaFoto: Agerpres/EPA

"Am primit informații de la anturajul Înaltului Comandament al Forţelor Armate, potrivit cărora acesta nu va decide dacă să lase să treacă sau nu (ajutorul umanitar), ci cum îl vor fura", a declarat opozantul la o conferință de presă de la Caracas, în timp ul căreia le-a mulțumit celor 19 țări europene care l-au recunoscut oficial luni. "Îl vor confisca pentru a-l distribui prin intermediul CLAP-urilor", a acuzat el, referindu-se la un program guvernamental care vinde produse alimentare la prețuri subvenționate în cartiere sărace.

Juan Guaido, care îl acuză pe Maduro că este un "uzurpator" și contestă rezultatul alegerilor prin care liderul socialist a fost reales pentru un al doilea mandat, a făcut apel la "conștiința militarilor" pentru ca aceştia să lase să treacă alimentele și medicamentele, în timp ce țara, odinioară cea mai prosperă din America Latină, este afectată de penurii grave. Juan Guaido a confirmat că au fost colectate ajutoare umanitare în Columbia și Brazilia, două țări învecinate cu Venezuela și într-o insulă din Caraibe, al cărei nume nu a fost dezvăluit. Statele Unite au declarat în acest weekend că vor participa la transportarea ajutoarelor la cererea liderului opoziției.

Președintele Maduro a refuzat în mod repetat trimiterea de orice ajutor umanitar Venezuelei, un mijloc de a facilita o invazie militară a Statelor Unite pentru a-l da jos de la putere - în opinia lui. "Vreţi să ne transformăm patria într-o colonie de cerșetori? Respingem spectacolul ieftin al oligarhiei", a repetat el. Potrivit lui Juan Guaido, "într-o primă etapă", acest ajutor va fi destinat "celor mai săraci locuitori", între 250.000 și 300.000 de venezueleni care, potrivit lui, "sunt pe cale să moară" de malnutriție și lipsă de medicamente. De asemenea, el a cerut o "mare mobilizare pentru a proteja acest ajutor umanitar".

În conflictul său cu Nicolas Maduro, președintele Parlamentului în vârstă de 35 de ani, susținut de Washington, o duzină de țări latino-americane și acum de o mare majoritate a țărilor europene, a chemat la mai multe demonstrații împotriva guvernului începând din 21 ianuarie. Aceste mișcări de protest au făcut 40 de morți și 850 de persoane au fost arestate în prima săptămână de demonstrații, potrivit ONU.