Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat marți că banca Isbank, una dintre cele mai mari din țară și deținută parțial de principalul partid de opoziție, va trece sub controlul Trezoreriei, scrie AFP.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

"Cu voia lui Dumnezeu, Isbank va deveni proprietatea Trezoreriei. Co voia lui Dumnezeu, Parlamentul va lua această decizie istorică", a declarat președintele, într-un discurs susținut în fața grupului său parlamentar, la Ankara.

Isbank - cu numele său complet Türkiye Is Bankasi - a fost creată în 1924 de fondatorul Republicii turce, Mustafa Kemal Atatürk.

La moartea sa, Mustafa Kemal și-a donat acțiunile partidului său, Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat), care deține în prezent circa 28% din companie și numește patru membri dintre cei 11 ai consiliului de administrație.

Puțin peste 40% din acțiuni aparțin fondului de pensie al băncii și aproape 32% capital mobil.

Nu este clar deocamdată dacă măsura se va traduce în practică printr-o naționalizare a băncii.

CHP se opune ferm transferului acțiunilor sale la Trezorerie și a făcut apel la "respectarea testamentului lui Atatürk", subliniind că partidul nu câștigă bani din aceste acțiuni.

Potrivit Isbank, dividendele CHP sunt plătite direct Institutului pentru limba turcă (TDK) și Societății de istorie a Turciei, potrivit dorinței fondatorului său.

După declarațiile lui Erdogan, acțiunile băncii au scăzut cu 1,2%.

Aceste afirmații vin în momentul în care băncile turce sunt fragilizate de neîncrederea investitorilor față de politicile economice ale Ankarei și de devalorizarea lirei turcești, care a pierdut 30% din valoarea față de dolar anul trecut.

Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP, islamo-conservator) al lui Erdogan nu deține suficiente fotolii în Parlament pentru a impune condițiile unui transfer al acțiunilor CHP către Trezorerie.

Pentru acest lucru, va avea nevoie de sprijinul partenerului de coaliție (MHP, extrema dreaptă), o formațiune aprig kemalistă.