Mișcarea Cinci Stele (M5S), aflată la guvernare în Italia, a anunțat ieri lansarea oficială a platformei online pentru schema de acordare a ”venitului pentru cetățenie”, informează The Local.

Platforma venitului pentru cetatenieFoto: Redito di Cittadinanza

Chiar dacă site-ul este acum online, acesta nu este încă în totalitate operațional, deoarece aplicațiile pentru schema de venit vor fi deschise din 6 martie.

Cei eligibili pentru noua formă de acordare de venit vor primi până la 780 de euro pe lună și vor putea să aplice offline prin intermediul oficiilor poștale sau al birourilor guvernamentale pentru asistență.

Schema este destinată celor care au venituri foarte mici și se află în căutarea unui loc de muncă și a căror familie are un venit mai mic de 9 360 de euro pe an. Cei care vor aplica pentru schema de acordare de ajutor financiar vor trebui să semneze un document prin care se declară imediat disponibili pentru muncă.

Guvernul susține că această măsură este menită să diminueze nivelul extrem de sărăcie din Italia. Fostele măsuri de acordare de ajutor financiar pentru șomeri ofereau sume de bani mult mai mici și foarte puțin ajutor în vederea găsirii unor locuri de muncă.

Introducerea ”venitului pentru cetățenie” în Italia a fost principala măsură pe care s-a axat campania electorală M5S înainte de alegerile generale din martie 2018.

Această măsură a dus la apariția unei situații dificile în Comisia Europeană, care a respins în octombrie bugetul propus de guvernul italian. Comisia Europeană a avertizat atunci Italia că toate cheltuielile prevăzute în noul buget vor pava calea către o criză financiară.

Venitul pentru cetățenie a fost intens criticat de Confindustria, Confederația Generală a Industriei Italiene, care susține că tinerii nu vor mai avea stimulentele necesare căutării unui loc de muncă.

,,Având în vedere că salariul mediu în Italia pentru persoane sub 30 de ani este de 830 de euro pe lună, cei 780 de euro pe lună ar descuraja oamenii din căutarea unor locuri de muncă”, susține directorul Confindustria, Pierangelo Albini.