Iranul sfidează comunitatea internaţională, defilând cu o nouă rachetă cu capacitatea de a lovi la o distanţă de 1.300 kilometri, iar preşedintele Trump răspunde anunţând că nu va retrage trupele americane din Irak pentru a avea posibilitatea de a ţine mai bine sub control activităţile militare de la Teheran, scrie La Stampa, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sâmbătă, Republica Islamică Iran a marcat cea de-a patruzecea aniversare a revoluţiei lui Khomeini din anul 1979, şi cu această ocazie şi-a prezentat noua armă. Racheta se numeşte Hoveizeh, aparţine clasei Soumar şi are o rază de 1.300 kilometri. Ceea ce înseamnă că este capabilă să ajungă cu uşurinţă la ţinte din Europa, pe lângă cele din Orientul Mijlociu, Israel sau Arabia Saudită. Ministrul Apărării, Amir Hatami, a comentat astfel atributele armei: «Această rachetă de croazieră are nevoie de un timp cu mult redus pentru a fi gata de lansare, şi poate zbura la altitudini scăzute». O armă rapidă, deci, uşor de folosit şi greu de interceptat.

Problema rachetelor este crucială, deoarece reprezintă una din justificările cele mai importante ale SUA pentru abandonarea acordului nuclear. Acest acord se referă, însă, doar la dezvoltarea armelor atomice, şi nu limitează producerea de rachete. Chiar şi ţările europene care vor să menţină în viaţă acordul nuclear recunosc că acest lucru reprezintă o problemă, dar susţin că va fi abordată într-un alt context. Washingtonul, în schimb, doreşte un nou acord complex, care să facă permanente limitările de dezvoltare a armelor atomice, incluzând însă şi rachetele.

Şeful Casei Albe a fost criticat pentru retragerea anunţată din Siria, care a dus la demisia ministrului apărării, Mattis, şi a fost privită ca un cadou făcut Rusiei şi Turciei. În plus, Trump a anunţat că îi va retrage şi pe militarii americani din Afganistan.

În timpul campaniei electorale, Trump a criticat dur intervenţia împotriva lui Saddam coordonată de predecesorul său republican Bush, dar la CBS a declarat: «Unul din motivele pentru care doresc să păstrez bazele din Irak este să privesc spre Iran, deoarece Iranul este o problemă reală». Reportera l-a întrebat dacă intenţionează să îşi păstreze aceste capacităţi pentru a avea posibilitatea de a ataca Republica Islamică, la care şeful Casei Albe a răspuns: «Nu. O fac pentru că vreau să am posibilitatea de a ţine Iranul sub observaţie.»

Trump se referea în special la Al Asad Air Base din vestul Irakului, pe care a vizitat-o în luna decembrie, în prima sa vizită la trupele americane desfăşurate în străinătate: «Am cheltuit o avere pentru acea bază», deci trebuie să fie menţinută în folosinţă. Şeful Casei Albe a adăugat că unii soldaţi rechemaţi din Siria ar putea fi transferaţi în Irak, pentru a avea posibilitatea de a se întoarce rapid pentru a lovi ISIS, în caz că va reînvia califatul.