Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că nu înțelege "tăcerea" Statelor Unite cu privire la uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi. "Nu reuşesc să înțeleg tăcerea Americii (...) Noi vrem ca totul să fie clarificat pentru că este vorba despre o atrocitate, despre o crimă", a spus Erdogan într-un interviu televizat, adăugând: "Uciderea lui Khashoggi nu este o crimă obișnuită", potrivit La Libre, citat de Rador.

Jamal KhashoggiFoto: Captura YouTube

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, care a vizitat Orientul Mijlociu la jumătatea lunii ianuarie, a declarat că a obținut asigurări de la Riad în această afacere, reafirmând alianța strategică cu Arabia Saudită.

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, care a efectuat un turneu în Orientul Mijlociu la jumătatea lunii ianuarie, a declarat că a obținut asigurări de la Riad în această afacere, reafirmând alianța strategică cu Arabia Saudită.

Khashoggi, care a scris mai ales pentru cotidianul "Washington Post" și a criticat Riadul, a fost ucis pe 2 octombrie în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul. Turcia afirmă că a el a fost strangulat de o echipă de 15 saudiți. Trupul lui încă nu a fost găsit.

Asasinarea lui Khashoggi a aruncat Arabia Saudită într-o criză diplomatică serioasă și a afectat reputația prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, care este acuzat de responsabili americani și turci că ar fi comandat această crimă.

Riad a învinuit de această crimă nişte elemente "necontrolate". Procesul a 11 suspecți a fost deschis la începutul lunii ianuarie în Arabia Saudită, iar procurorul general a cerut pedeapsa cu moartea împotriva a cinci dintre ei.

În mai multe rânduri, Ankara a subliniat necesitatea unei anchete internaționale în acest caz, regretând lipsa de transparență a anchetei saudite.

Raportorul special al ONU privind execuțiile extrajudiciare, sumare sau arbitrare, a vizitat Istanbulul cu câteva zile în urmă și urmează să facă public un raport în luna mai privind asasinarea jurnalistului saudit. Agnès Callamard a discutat mai ales cu procurorul districtului din Istanbul, Irfan Fidan, și a fost primită de ministrul turc de Externe, Mevlüt Cavusoglu, și de ministrul de Justiție, Abdulhamit Gül.