O serie de parlamentari britanici conservatori au lăudat activitatea unui nou grup de presiune pentru tineretul de dreapta din Regatul Unit, despre care se spune că are legătură cu adepţii teoriilor conspirative de extremă dreapta şi în SUA este acuzat de opinii anti-islamiste şi conexiuni cu rasismul, potrivit The Guardian, citat de Rador.

Jacob Rees MoggFoto: Wikipedia

Duminică, legislatori britanici între care Jacob Rees-Mogg şi Priti Patel au transmis tweet-uri cu mesaje de susţinere pentru Turning Point UK, filială a unei organizaţii controversate înfiinţate în SUA.

Avanpostul din Regatul Unit este condus de George Farmer, donator conservator şi fiul unui pair conservator care apare într-o fotografie în timp ce socializează cu Paul Joseph Watson, editor senior la website-ul de extremă dreapta Infowars, şi care le retransmite deseori prin tweet-uri. Şi Watson a adus elogii grupului Turning Point.

Infowars a pretins că atacurile desfăşurate la Londra în 7 iulie 2005 şi masacrul de la şcoala primară din Sandy Hook din 2012 au fost trucate. Fondatorul său, Alex Jones, este urmărit penal de părinţii distruşi din Sandy Hook.

Grupurile evreieşti din UK au criticat anterior UKIP pentru că s-a aliat cu Watson şi Infowars în privinţa preocupărilor şi acuzaţiilor conform cărora website-ul propagă totodată teorii conspirative antisemite.

Farmer a folosit Twitter şi pentru a contesta Islamul şi a-l numi pe Jermey Corbyn "Jeremy cel care îi urăşte pe evrei". În alte mesaje, primarul Londrei, Sadiq Khan, este numit "un idiot de nivel A" şi un "cocoşel care semnalează virtutea" şi doi politicieni democraţi din SUA sunt calificaţi drept "retardaţi".

Referitor la Islam, Farmer a postat: "Îmi poate explica cineva de ce aveţi nevoie de atâta protecţie dacă vă trageţi din religia păcii?"

Recent lansata organizaţie Turning Point UK afirmă că îşi propune să conteste ideea că tinerii au inerent înclinaţii de stânga şi să încerce să combată "socialismul, rasismul şi politicile identitare", între altele.

Structura nu are nicio legătură cu organizaţia caritabilă britanică Turning Point care acţionează în domeniul dependenţei. Un purtător de cuvânt al acesteia a spus că "trece în revistă toate opţiunile pentru a-şi proteja numele şi a limita confuzia".

Mai mulţi parlamentari conservatori au retransmis aprobator prin tweet mesajul iniţial al grupului. "Ar putea fi ceva uriaş", a spus Steve Baker. Patel, fost secretar pentru dezvoltare internaţională, a spus: "O nouă generaţie ia poziţie pentru libertăţi politice&economice&valori&convingeri conservatoare. Fantastic!"

Un alt parlamentar, Bernard Jenkin, a spus: "Acesta este viitorul", iar Rees-Mogg a spus: "Stânga nu are niciun monopol asupra 'tinerilor'".

Printre alţii care au lăudat înfiinţarea Turning Point UK s-a numărat For Britain, partidul anti-islam fondat de fosta candidată la conducerea UKIP, Anne Marie Waters, care a spus că speră să susţină grupul.

Turning Point UK provine dintr-o organizaţie americană de tineret care pledează pentru pieţele libere şi guvernul restrâns, susţinându-l zgomotos pe Donald Trump şi făcând campanie pe tema unor probleme de libertate de exprimare.

Acest din urmă subiect a determinat gruparea americană să înfiinţeze un website numit Professor Watchlist. Acesta este calificat drept o modalitate de a împiedica profesorii să-i discrimineze pe elevii care îl simpatizează pe Trump, dar a fost criticat pentru comportamentul de intimidare. Turning Point USA insistă cu vehemenţă că are un caracter integrator, dar a stârnit preocupări privind presupuse legături cu rasişti şi mesaje anti-Islam.

Farmer, al cărui tată este Michael Farmer, finanţist multimilionar şi donator veteran al conservatorilor, a contribuit şi cu bani la noul partid şi a participat la evenimentele de strângere de fonduri. El este logodit cu Candace Owens, comentatoare americană pe YouTube şi susţinătoare a lui Trump. Anterior ea a luat apărarea neonaziştilor şi a spus că uciderea unor persoane de culoare de către poliţişti constituie o problemă trivială.