NATO poartă pe umeri responsabilitatea directă pentru dezmembrarea Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), având în vedere instalarea sistemelor balistice americane în România și Polonia, a spus Ministerul rus de Externe, relatează TASS.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Din nefericire, state membre NATO au demonstrat că nu sunt pregătite pentru un dialog substanţial pe tema sistemelor balistice Mk-41, care sunt amplasate în România şi urmează să fie amplasate în Polonia anul viitor prin încălcarea Tratatului INF. Aceste instalaţii fac parte din sistemul balistic NATO, astfel că Alianţa este responsabilă direct de distrugerea Tratatului INF", a comunicat luni seară Ministerul rus de Externe, citat de agenţia Tass.

Moscova cere NATO să evite transformarea Europei într-o arenă a confruntărilor, care ar putea cu siguranță să se întâmple dacă sistemele balistice americane vor fi amplasate în Polonia, a mai spus Ministerul într-un comentariu după declarația Consiliului NATO cu privire la situația implicării în INF.

”Dacă aliaţii europeni ai Statelor Unite sunt într-adevăr interesaţi să menţină un control eficient al armamentului la nivel internaţional, dacă sunt interesaţi de neproliferare şi dezarmare, atunci nu ar trebui să urmeze orbeşte politicile SUA de a obține supremaţiei militare. În schimb, ar trebui să respecte interesele fundamentale de securitate şi să evite ca Europa să fie transformată din nou într-un spaţiu de confruntare militară, lucru care inevitabil se va întâmpla dacă Statele Unite încep amplasarea acestor tipuri de rachete", precizează Ministerul rus de Externe.