Principalul furnizor de internet din Venezuela, o companie de stat, blochează accesul la site-urile de socializare, astfel încât apelurile liderului opoziției, Juan Guaido, să nu ajungă la cetățeni, spun organizațiile de monitorizare a internetului, relatează AP.

Juan GuaidoFoto: Captura YouTube

Din 23 ianuarie, când Guaido s-a autoproclamat președinte interimar și când au explodat protestele împotriva lui Maduro, CANTV, companie de stat, a blocat accesul la rețelele de socializare de cel puțin patru ori, potrivit acestor grupuri.

Aceste întreruperi au coincis cu evenimente politice semnificative, inclusiv cu protestul la care au participat mii de oameni săptămâna trecută, pe 27 ianuarie, în noaptea în care Guaido și-a transmis LIVE discursul pe Periscope și când a făcut apel la noi proteste pentru a convinge armata să nu îl mai susțină pe Maduro.

CANTV deține aproximativ 70 la sută din conexiunile fixe la internet și 50 la sută din cele mobile, iar Netblocks, un grup non-guvernamental care monitorizează cenzura pe internet, a descoperit că furnizorul a blocat Facebook, Instagram, Twitter, dar și YouTube timp de 12 minute din cele 13 ale discursului lui Guaido, astfel încât discursul nu a putut fi văzut fără întreruperi decât de către clienții furnizorilor privați de internet.

VESinFiltro, un grup venezuelean de monitorizare a internetului, a publicat descoperiri similare.

Andres Azpurua, directorul grupului, a spus că în timp ce furnizorii de internet restricționau accesul la site-uri printr-o tehnică știută ca blocarea prin DNS, metodele au evoluat pentru a permite înteruperi din când în când în timpul diferitelor stadii a unei conexiuni a unui computer la site-uri.