Mai multe state au început să îşi reducă importurile de carne de vită din Polonia, după ce o anchetă jurnalistică a arătat că animale bolnave erau sacrificate într-un abator din Polonia, iar carnea lor era destinată consumului uman, a anunţat luni principala organizaţie de lobby a producătorilor polonezi de carne, informează Reuters.

VaciFoto: Wikipedia

O echipă de experți europeni a început luni o inspecție în Polonia, în Varşovia pentru a evalua situația.

Nicio ţară nu şi-a anulat importurile de carne din Polonia, a declarat luni preşedintele Asociaţiei producătorilor de carne din Polonia, Witold Choinski.

"Dar mai multe ţări au început să îşi limiteze importurile", a spus Choinski, care nu a dezvăluit numele ţărilor şi nici amploarea reducerilor.

Polonia produce aproximativ 560.000 de tone de vită pe an, 85 la sută pentru export.

Carnea de vită suspectă a fost exportată spre Slovenia și Grecia, dar și spre Germania, Finlanda, Ungaria, Estonia, România, Suedia, Franța, Spania, Letonia, Lituania, Portugalia, Slovacia și Cehia, potrivit Comisiei Europene.

În România, inspectorii sanitari veterinari au identificat 1.434 de kilograme de produse provenite de la firma poloneză. iar întreaga cantitate a fost sechestrată şi urmează a fi dirijată către neutralizare, a informat săptămâna trecută Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).