Primul om politic polonez în mod deschis homosexual a lansat duminică un nou partid de centru-stânga, intitulat Primăvara, care se situează în opoziţie faţă de conservatorii aflați la putere și apropiaţi Bisericii Catolice, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Lansarea formaţiunii lui Robert Biedron, un fost primar al oraşului Slupsk (nord), a coincis, duminică, cu lansarea campaniei în vederea alegerilor la Parlamentul European (PE), în mai, şi, pe termen mai lung, a alegerilor legislative poloneze, prevăzute în toamnă.

Biedron a anunţat că vrea să realizeze testamentul politic al popularului primar liberal al Gdanskului Pawel Adamowicz, asasinat luna trecută.

El a anunţat marile orientări ale programului său - între care separarea Bisericii de stat, într-o ţară majoritar catolică şi în care clerul exercită o influenţă considerabilă.

El propune de asemenea instaurarea unui salariu egal pentru femei și bărbați, o liberalizare a avortului, recunoașterea parteneriatului între persoane de același sex și o pensie generoasă garantată tuturor persoanelor în vârstă.