Spania, Franța, Marea Britanie, Suedia, Austria, Danemarca, Germania și Olanda îl recunosc pe Juan Guaido ca președinte interimar al Venezuelei. Decizia vine după ce ultimatumul dat lui Nicolas Maduro de a organiza alegeri anticipate a expirat, potrivit The Guardian și Reuters.

Juan GuaidoFoto: Captura YouTube

UPDATE În timp ce tot mai multe state membre UE au anunțat că îl recunosc pe liderul opoziției drept președinte, iar UE a pregătit un draft de declarație politică a blocului comunitar, Marea Britanie a transmis că ”analizează mai multe variante, inclusiv impunerea unor sancțiuni, pentru a aduce democrația și pacea înapoi în Venezuela”. Acesta este mesajul dat de purtătorul de cuvânt al premierului Theresa May.

"Poporul Venezuelei merită un viitor mai bun. Au suferit suficient, iar regimul Maduro trebuie să se încheie. A venit vremea alegerilor libere și corecte”, a mai precizat purtătorul de cuvânt.

UPDATE Statele membre UE îl vor recunoaște pe liderul Adunării Naționale Juan Guaido ca președinte interimar al Venezuelei, se arată și în draftul unei declarațiie politice a UE, citată de Reuters.

Declarația vine în contextul în care, în ultimele zile, liderii UE au deliberat asupra modului în care ar trebui să abordeze criza din Venezuela. Opt state l-au recunoscut deja pe Juan Guaido ca președinte în exercițiu, după expirarea ultimatumului dat lui Nicolas Maduro pentru organizarea de alegeri anticipate. Cu toate acestea, au fost și state membre UE care au acționat cu mai multă prudență, îngrijorate de faptul că s-ar putea crea un precedent în ceea ce privește recunoașterea unui lider auto-proclamat.

Draftul declarației UE subliniază însă că o astfel de recunoșatere este mai degrabă o preorgativă națională, care ține de decizia fiecărui stat membru, și nu o decizie a blocului comunitar. Va deveni poziția oficială a UE doar în cazul în care niciunul dintre cele 28 de state membre nu va ridica obiecății, în mod oficial, până la miezul nopții.

”Fiecare stat membru al UE îl va recunoaște pe Juan Guaido, președintele Adunării Naționale, ca președinte interimar al Venezuelei„, se arată în draft, precizându-se, de asemenea, că UE cere organizarea de ”alegeri democratice, libere și corecte”.

Președintele francez Emmanuel Macron s-a alăturat statelor care l-au recunoscut, oficial, pe liderul Opoziție drept președinte în exercițiu.

”Poporul venezuelean are dreptul de se exprima liber și democratic. Franța îl recunoaște pe Guaido ca președinte în exercițiu pentru a declanșa alegeri anticipate. Susținem grupul de contact, creat împreună cu Uniunea Europeană, pentru această perioadă de tranziție„, a anunțat, luni, pe twitter, președintele francez Emmanuel Macron.

Un anunț similar a fost făcut și de premierul spaniol. „Îl recunosc pe președintele Adunării Naţionale a Venezuelei, domnul Juan Guaido, în funcția de președinte interimar", a declarat premierul Spaniei, Pedro Sanchez, într-un interviu televizat, adăugând că Venezuela are nevoie de alegeri libere și corecte cât mai curând posibil.

Jeremy Hunt, ministrul britanic de Externe, a declarat într-un mesaj postat pe Twitter că „Nicolas Maduro nu a organizat alegeri prezidențiale în conformitate cu ultimatumul de opt zile pe care i l-am oferit. Ca urmare, Marea Britanie, împreună cu aliații săi europeni, îl recunosc pe Juan Guaido ca președinte interimar până la organizarea unor noi alegeri".

"Danemarca îl recunoaște pe președintele Adunării Naționale până la următoarele alegeri libere și democratice", a afirmat ministrul danez de Externe, Anders Samuelsen, adăugând că "aplaudă declarațiile similare ale altor state membre UE".

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a informat de asemenea că îl recunoaște pe Juan Guaido ca președinte interimar al Venezuelei.

Șapte state din Uniunea Europeană i-au dat lui Maduro un ultimatum până duminică să ceară alegeri anticipate, avertizând că îl vor recunoaște pe Juan Guaido în funcția de președinte. Franța, Germania, Spania și Marea Britanie și-au coordonat îndeaproape susținerea pentru Guaido. Niciuna dintre aceste țări nu este de acord cu o intervenție militară sugerată de președintele american Donald Trump.