Ucraina intenţionează să facă o importantă achiziţie de echipamente de apărare de înaltă tehnologie din Statele Unite ale Americii, inclusiv sisteme suplimentare de arme letale, precum rachetele Javelin, scrie Ukrainska Pravda citată de Rador.

Anunţul în acest sens a fost făcut de către vicepremierul ucrainean pentru integrarea europeană și euro-atlantică, Ivanna Klimpus-Tsintsadze, în cadrul unei întâlniri cu reprezentantul SUA în Grupul strategic de consilieri din Ministerul Apărării de la Kiev, generalul-locotenent Keith Dayton.

"Joi, președintele Petro Poroșenko a promulgat legea care permite achiziționarea de arme din străinătate fără intermediari. Consider acest lucru un bun semnal pentru consolidarea capacității de apărare a statului nostru" - a subliniat vicepremierul ucrainean, adăugând că Ucraina speră să devină un participant activ în programul american Foreign Military Financing (FMF).

"Asistența SUA continuă să îmbunătățească pregătirea unităților de luptă ale Forțelor Armate din Ucraina, echipamentul lor, suportul medical și logistic. Sper că relaţia noastră de cooperare va deveni și mai puternică odată cu adoptarea noii legislații" - a mai declarat vicepremierul.

La rândul său, generalul-locotenent Keith Dayton a subliniat că, având în vedere oportunitățile existente, este necesar ca părţile să depună eforturi pentru reformarea sectorului de apărare din Ucraina.

"Înțeleg foarte bine complexitatea condițiilor în care se află Ucraina, însă nu trebuie să căutăm motivele care împiedică procesul de transformare a ţării. Sunt necesare eforturi persistente, fără a opri procesul de reformare a sectorului de securitate și apărare al Ucrainei" - a menţionat Dayton.