Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut oficialilor militari de la Moscova să întocmească planuri pentru contracararea amenințării reprezentate de armele amplasate în spațiul cosmic, informează agenția rusă de știri Tass, preluată de Mediafax.

Vladimir PutinFoto: en.kremlin.ru

"Suntem conștienți de planurile anumitor țări de a trimite arme în spațiul cosmic. Vreau să ascult modul în care această potențială amenințare va fi neutralizată", a declarat Putin în cadrul unei întrevederi cu miniștrii de Externe și Apărăre de la Moscova.

Pe data de 17 ianuarie, președintele american Donald Trump a dezvăluit noua strategie de dezvoltare a scutului antirachetă al SUA, document în care se afirmă că acest sistem trebuie să fie capabil să intercepteze orice rachetă lansată împotriva Statelor Unite, inclusiv rachete hipersonice.

În aceste condiţii, SUA intenţionează să amplaseze în spaţiu o reţea de senzori care să detecteze mai rapid lansările de rachete. De asemenea, Administraţia de la Washington plănuieşte să studieze posibilitatea de a amplasa interceptori în spaţiu, astfel încât SUA să poată distruge rachetele inamice încă din primele minute după lansare.

În martie, preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Rusia dezvoltă o serie de noi arme strategice inovatoare ce pot fi echipate cu focoase nucleare, inclusiv rachetele balistice Sarmat, vehiculul hipersonic de reintrare Avangard, o dronă subacvatică nucleară ce poate distruge porturile inamice sau o rachetă intercontinentală cu propulsie atomică.

Statele Unite consideră drept "îngrijorătoare" eforturile Rusiei de a dezvolta arme spaţiale, inclusiv sisteme laser mobile pentru distrugerea sateliţilor în spaţiu, a declarat anul trecut Yleem D.S. Poblete, asistent al secretarului de Stat pentru Controlul Armelor.