Comisia Europeana ar putea fi parasite de un alt membru "de varf", dupa ce vicepresedintele Franco Frattini si-a exprimat dorinta de reveni pe scena politica italiana pentru a-l sustine pe liderul de centru-dreapta, Silvio Berlusconi, in campania dinaintea alegerilor legislative anticipate.

Potrivit presei din Italia, citata de publicatia EUObserver, Frattini a declarat ca se gandeste serios la viitoarele sale activitati politice si la posibilitatea indeplinirii lor. Comisarul european pentru Justitie, Securitate si Imigratie se referea la implicarea sa in campania dinaintea posibilelor alegeri anticipate din Italia, care ar putea avea loc la in luna aprilie.

Criza politica din Italia a fost declansata de demisia premierului Romano Prodi, pe data de 24 ianuarie, dupa ce Senatul a refuzat sa acorde votul de incredere guvernului sau. Coalitia sa a pierdut majoritatea in Senat, in urma retragerii de la conducere a partidului fostului ministru de Justitiei.

Un purtator de cuvant al CE e a refuzat sa comenteze "chestiuni ipotetice" ce il implica pe comisarul Frattini in problemele politice interne din Italia. "Avem un cod de conduita al comisarilor pe care trebuie sa-l respectam", a spus acesta. El a adaugat ca Executivul european nu este constrans inca sa aplice aceste reguli in cazul vicepresedintelui sau italian.

Potrivit documentului, comisarii care sunt pe cale de a participa la alegeri pentru o functie publica trebuie sa-l informeze pe presedintele Comisiei de intentia lor de participare la campania electorala. Un caz asemanator este cel al comisarul belgian Louis Michel care si-a luat concediu fara plata timp de 20 de zile pentru a participa la o campanie electorala interna, fiind inlocuit de comisarul pentru Extindere, Olli Rehn.

Frattini a fost membru al celui de-al doilea Guvern al lui Silvio Berlusconi, al carui mandat a debutat in 2001. Acesta a fost numit ministru de Externe in 2002, iar doi ani mai tarziu a fost numit in echipa Comisiei Europene a lui Jose Manuel Barroso. Conform sondajelor de opinie, partidul de centru-dreapta Forza Italia condus de Berlusconi, ar castiga fara probleme scrutinul.