Zeci de mii de manifestanți au început să defileze sâmbătă în Caracas, unii pentru a-i cere lui Nicolas Maduro să renunțe la putere în favoarea președintelui autoproclamat Juan Guaido, iar alții pentru a celebra 20 de ani de la revoluția bolivariană și pentru a-și reafirma susținerea pentru Maduro, scrie AP.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 21.10Președintele venezuelean Nicolas Maduro s-a declarat favorabil organizării de alegeri legislative anticipate în cursul acestui an, în condițiile în care acestea sunt prevăzute să aibă loc în 2020, iar Parlamentul este în prezent controlat de opoziție.

Adunarea Constituantă, fidelă actualei puteri, face apel la „alegeri legislative anticipate în acest an (...) Sunt de acord și mă angajez în favoarea acestei decizii”, a declarat Maduro în fața a mii de simpatizanți ai săi adunați la Caracas.

Parlamentul (Adunarea Națională), condus de Juan Guaido, este singura instituţie controlată de opoziţie, chiar dacă cele mai importante prerogative ale sale au fost transferate acestei Adunări Constituante, formată numai din susţinători ai lui președintelui Maduro.

Mandatul deputaților actuali, aleși la finalul lui 2015, se desfășoară din ianuarie 2016 până în ianuarie 2021. Următoarele alegeri legislative ar trebui să aibă loc în mod normal la finalul lui 2020.

*****

Reuniți la apelul lui Guaidó, partizanii opoziției, purtând drapele naționale și reuniți în cinci puncte din estul capitalei, au început să plece spre sediul reprezentanței Uniunii Europene, în cartierul Las Mercedes.

Opoziția vrea să transmită "un mesaj UE" pentru a mulțumi "tuturor țărilor care, în curând, ne vor recunoaște", a declarat Juan Guaido, 35 de ani, care conduce Parlamentul, singura instituție controlată de opoziție.

Alegerea de a defila sâmbătă nu este întâmplătoare: este ziua aniversării a 20 de ani de "revoluție bolivariană", de la numele eroului independenței Simon Bolivar, care a marcate învestirea, în 2 februarie 1999, a președintelui socialist Hugo Chavez, decedat în 2013 și a cărui moștenire este revendicată de Nicolas Maduro.

La rândul lor, partizanii lui Maduro s-au adunat pe bulevardul Bolivar, în centrul orașului, pentru a celebra această aniversare.

Cu câteva ore înainte de începutul manifestațiilor, un general de divizie al Armatei Aerului s-a alăturat taberei lui Guaido, în condițiile în care Maduro se bazează pe susținerea forțelor armate pentru a se menține la putere.

În Venezuela, țară petrolieră care a fost cea bogată din America Latină, cei doi bărbați își dispută puterea: Nicolas Maduro, care nu este recunoscut de o parte a comunității internaționale, și opozantul Juan Guaido, susținut de Statele Unite, de majoritatea țărilor latino-americane și de o serie de țări europene.