Frica privind un posibil dezastru natural se răspândește în Japonia după apariția unor pești de mare adâncime, considerați vestitori ai cutremurelor și tsunami-urilor, scrie CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vineri, doi ”pești-vâslă” au fost prinși în plasele unor pescari din prefectura Toyama, ridicând totalul aparițiilor din acest sezon la șapte. Anterior, un astfel de pește de 3,2 metri lungime a eșuat în golful Toyama, iar altul, de patru metri lungime, s-a prins într-o plasă din portul Imizu.

Acest pește lung, argintiu cu aripioare roșii, este foarte rar văzut, el trăind la adâncimi între 200 și 1000 de metri. El este cunoscut în tradiția japoneză drept "Ryugu no tsukai", ”Mesagerul din Palatul Zeilor Mării”, legendele spunând că ajung la mal înainte de cutremurele submarine.

Cercetătorii consideră legenda este greu de crezut, dar nu o exclud în totalitate. ”Nu există dovezi științifice că peștele-vâslă apare înainte de cutremure mari. Dar nu putem respinge 100% această posibilitate”, a spus Kazusa Saiba, de la Acvariul Uozu.

Mitul peștelui-vâslă ca mesager al distrugerii a câștigat adepți după cutremurul și tsunamiul de la Fukushima, în care au murit peste 20.000 de oameni. Cel puțin 12 astfel de vietăți eșuaseră la mal în anul dinaintea dezastrului.

Deși se îndoiește de validitatea mitului, Saiba afirmă că o posibilă explicație științifică ar fi dată de faptul că modificările subtile de pe scoarța Pământului, pe fundul mării, înainte de un cutremur, ”ar putea agita curenții și alunga creaturile de pe fundul mării spre suprafață”.

View this post on Instagram

#フィールド 昨日、新湊の定置網でリュウグウノツカイが捕獲されました‼️ サイズは394.8cmで、魚津水族館の記録では4番目の大きさです\uD83D\uDE01 綺麗な個体なので、 2/2(土)と2/3(日)の2日間限定で展示予定です! 展示中はリュウグウノツカイに触ることができるので、どんな触り心地か確かめてみよう✨ #うおすいレア生物 #リュウグウノツカイ #触ると指が銀色になる#タッチOK #幻の魚 #oarfish #deepsea #nature #beautiful #魚 #珍魚 #さかな #魚津水族館公式 #魚津水族館 #水族館 #富山 #uozuaquarium #aquarium #uozuaquariumofficial #限定 #レア #新湊#新湊漁協

A post shared by 魚津水族館 公式 (@uozuaquarium_official) on