Cel puțin patru soldați libieni au fost uciși vineri, când forțele loiale lui Khalifa Haftar s-au confruntat cu un grup armat local, în încercarea de a se extinde spre sud, au spus oficialii militari, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății a anunțat un număr total de 14 morți, relatează Reuters.

Libia s-a aflat într-o stare de turbulență de la răsturnarea sprijinită de NATO a lui Muammar Gaddafi în 2011, cu administrații paralele și grupuri armate careîșiîmpart națiunea în fâșii de control.

Confruntările de vineri au fost prima rezistență reală de care facțiunea Armatei naționale libiene (LNA) s-a lovit de când a ajuns în sud, cu două săptămâni în urmă, de laprincipalasabaza estică din Benghazi.

Un oficial al OMS a declarat că în lupte au fost uciși 14 soldați și au răniti alți 64, maialesdinpartea oponenților LNA. Nu au fost disponibile informații suplimentare.

Oficialii LNA au declarat că ciocnirile au început când soldații au părăsit orașul principal sudic Sabha și au ajuns în orașul din apropiere, Ghudduwah. Ei au sprijinit trupele cu atacuri aeriene asupra "teroriștilor" și "mercenarilor din Ciad", au declarat oficialii, folosind o expresie peiorativă pentru grupurile de opoziție din Ciad ce activează în sudul Libiei.

Pe lângă cele patru victime ale LNA, maimulți soldați au fost răniți, au spus oficialii.

Oficialul OMS a declarat pe Twitter că organizația a livrat provizii de urgență unui spital local.

LNA a petrecut ultimele două săptămâni, securizând Sabha, care fusese în mod nominal sub controlul guvernului recunoscut la nivel internațional la Tripoli, dar care era practic ocupat de grupuri locale, inclusiv triburi.

LNA declară că această campanie are drept scop combaterea militanților islamici și securizarea instalațiilor petroliere din sud, care includ câmpul petrolier El Sharara, cel maimare din Libia. Acesta a fost închis din decembrie, când a fost ocupat de către triburi și trupe de poliție.

LNA, al cărui comandant Haftar domină Libia estică, este aliat al unui guvern paralel din Benghazi carese opune administrației de la Tripoli.