Bilanțul dezastrului din Brumadinho a ajuns vineri la 115 morți și 248 de dispăruti, după ruperea unui baraj în sud-estul Braziliei pe 25 ianuarie, au anunțat autoritățile citate de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

În prezent, sunt „248 de dispăruți, 115 morți și 71 corpuri identificate“, a declarat Flavio Godinho, locotenent-colonel al Apărării Civile, din Minas Gerais (un stat minier din sud-estul țării), care coordonează operațiunile de salvare. Cel mai recent raport, publicat joi, raportase 110 morți.

Televiziunea locală a difuzat vineri o serie impresionantă de imagini filmate de camerele de securitate care arată momentul exact al ruperii barajului.

Salvatorii (poliția și pompierii) dețineau aceste filmări dinziua tragediei, dar au decis să nu le dezvăluie ca „să nu provoace panică pe scară largă în rândul populației“, în orele ce au urmat, a declarat Pedro Aihara, purtătorul de cuvântal pompierilor din Minas Gerais.

Imaginile au fost folosite pentru a analiza traiectoria reziduurilor și pentru a determinamai bine ariile de cercetare. La începutul dezastrului, vitezavalului a putut ajunge la 70 sau 80 km pe oră, a spus el.

Majoritatea celor morți și dispăruți lucrau în mina Corrego do Feijao, aparținând grupului Vale, și mulți luau prânzul în cantina companiei, unadintre primele structuri afectate de dezastru.