Vicepreședintele SUA, Mike Pence, a ascultat vineri povestiri tulburătoare despre privațiuni, tortură și evadări de la venezuelenii care au fugit din patrie și le-a promis că se va intensifica presiunea pentru a ajuta opoziția în încercarea de a-l înlătura pe președintele venezuelean Nicolas Maduro, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-o vizită înceamaimare comunitate de exilați venezueleni dinStatele Unite - și flancat de patru politicieni proeminenți din Florida - Pence a respins categoric apelurile la discuții cu Maduro și a avertizat că toate opțiunile erau pe masă pentru a-l forța să plece.

"Nu este timpul pentru dialog, este timpul pentru acțiune", a spus Pence câtorva sute de oameni la o întrunire într-o biserică locală, dintrecare mulți fluturau steaguri ale Venezuelei și strigau "Libertad!".

"A sosit timpul să se pună capăt dictaturii Maduro o dată pentru totdeauna", a spus Pence, care a apărut drept unadintre cele mai puternice voci împotriva liderului venezuelean din administrația președintelui american Donald Trump.

3 milioane de venezueleni au părăsitțara, fugind de penuria de hranăși de hiperinflație.

În timp ce majoritatea au plecat în alte țări dinAmerica de Sud, maimultemii s-au îndreptat spre sudul Floridei, alăturându-se migranților din Cuba și din alte părți ale Americii Latine. Aceștia formează o circumscripție electorală importantă în acest stat, adesea critică pentru rezultatul alegerilor naționale din S.U.A.

Pence a împărțit scena cu senatorii republicani Marco Rubio și Rick Scott, reprezentantul Mario Diaz-Balart și guvernatorul Ron DeSantis.

Înainte de miting Pence s-a întâlnit cu câțiva venezueleni exilați, inclusiv cu un bărbat care a spus că a petrecut mulți ani în închisoare unde a fost torturat, iar un medic i-a prezentat o fotografie a ceea ce susținea a fi un copil emaciat care suferă de penuria de alimente într-o țara bogată în petrol.

Mayra Lopez i-a spus lui Pence că familia ei era împrăștiată în America Latină. "Fiind aici acum, în acest moment, vedem speranța în cele din urmă", a spus ea, vorbind printr-un traducător.

"Vedem o lumină la capătul tunelului și credem că acesta este momentul".

Pence a spus că Statele Unite lucrează pentru a obține maimult ajutor pentru Venezuela. Departamentul de Stat a promis săptămâna trecută un nou ajutor de 20 de milioane de dolari, adăugându-i la cele 140 de milioane de dolari pe care le-a cheltuit în țările vecine, luptând cu afluxul de refugiați.

"Statele Unite ale Americii suntgata să livreze ajutor umanitar și poporului venezuelean în Venezuela", a spus Pence, adăugând că administrația vacolabora cu Adunarea Națională condusă de opoziție.