O societate de securitate privată creată de fostul patron al Blackwater, Erik Prince, a anunțat un acord preliminar cu China pentru a gestiona un centru de antrenamente în provincia Xinjiang, unde Beijingul derulează o represiune dură împotriva minorității uigure.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cu sediul în Hong Kong, Frontier Services Group (FSG) scrie pe site-ul său chinez că a semnat un acord preliminar cu autoritățile chineze pentru un centru de antrenamente în localitatea Kachgar, potrivit AFP.

Acordul a fost semnat în 11 ianuarie, potrivit FSG, care nu precizează ce tipuri de antrenamente va efectua în acest centru.

Specializată în logistică și servicii de securitate și aviație în zone de risc, societatea a fost înființată în 2013 de Erik Prince, un fost Navy Seal care a condus anterior Blackwater, o societate de mercenari care a lăsat amintiri sinistre în Irak.

FSG a mai încheiat în trecut contracte cu societăți chineze care operează în străinătate, în special în Africa. Dar prezența sa ar putea fi controversată în Xinjiang, unde aproape un milion de uiguri și membrii altor etnii de limbă turcă sunt sau au fost deținuți în tabere de reeducare, potrivit unui grup de experți ai ONU.

Beijingul susține însă că este vorba de "centre educative", care vizează reinserarea indivizilor radicalizați și prevenirea extremismului.

Erik Prince nu este la curent cu existența acestui acord, către trebuie aprobat de toți membrii consiliului de administrație înainte de a fi pus în practică, a declarat un purtător de cuvânt al lui Prince.

Erik Prince este directorul general al FSG și președinte delegat al consiliului de administrație.