Scandal de proportii in Germania, in jurul filialei UNICEF, acuzata de proasta administrare a banilor primiti din donatii si de instrainare de fonduri, relateaza corespondentul Rador din Germania. Procuratura din Köln a demarat cercetarile in cazul managerului Dietrich Garlichs, acuzat de instrainare de fonduri, sumele in discutie ajungand la nivelul milioanelor de euro.

Un raport al firmei de consultanta cu care lucreaza UNICEF sesizase anterior nereguli in functionarea acesteia, dar UNICEF considera ca nu au existat nici un fel de probleme. Acuzatiile privind folosirea donatiilor in mod necorespunzator sau acordarea unor onorarii neobisnuit de generoase sunt respinse de presedintele in exercitiu al UNICEF, Reinhard Schlagintweit.

Presedintele onorific al filialei, Heide Simonis, si alti 14 angajati ai UNICEF Germania si-au prezentat demisiile, pe motiv ca existe diferente ireconciliabile cu membri conducerii in scandalul donatiilor.

Sediul UNICEF din Geneva s-a declarat foarte ingrijorata de modul in care aceasta criza afecteaza imaginea institutiei, mai ales ca cinci mii de donatori ai UNICEF au anuntat deja ca isi sisteaza contributiile.

Potrivit cotidianului "Frankfurter Rundschau", citat de Rador, din fiecare euro donat UNICEF, doar 70 de centi mai ajungeau la copiii nevoiasi, pentru care se facusera donatiile.