Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse şi-a exprimat speranţa că, în viitor, va putea vizita complexul de mănăstiri Lavra Pecerska din Kiev și va avea posibilitatea de a se întâlni cu enoriaşii Bisericii Ortodoxe Ucrainene subordonate Patriarhiei Moscovei - scrie Ukrainska Pravda (UP), menţionând că patriarhul rus a făcut o declaraţie în acest sens în cadrul unui interviu acordat unor jurnalişti din Rusia.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Eu încă mai sper că voi putea să mă rog la Lavra Pecerska din Kiev, că mă voi putea întâlni cu poporul meu credincios, cu episcopii Bisericii ucrainene, care, în acest moment, apără în mod eroic ortodoxia canonică" - a afirmat Kirill, potrivit UP, citată de Rador.

Potrivit acestuia, situația politică și conjunctura sunt un fenomen trecător. Totodată, Kirill a cerut reprezentanţilor Patriarhiei Moscovei din Ucraina să "țină la credință, să nu cedeze ispitelor". "Unitatea spirituală şi culturală dintre ruși şi ucraineni este mai puternică decât schemele și modelele politice temporare, care încearcă să distrugă această unitate" - a mai declarat patriarhul rus.

Amintim că, pe 5 ianuarie 2019, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului a semnat Tomosul (decret) privind acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, marcând, astfel, separarea Kievului de Patriarhia Moscovei.