Facebook și Twitter au anunțat vineri că au șters sute de conturi despre care se crede că ar fi făcut parte dintr-o operațiune coordonată de propagandă anti-vestică între Iran, Rusia și Venezuela, informează The Guardian.

Foto:

Facebook a șters 783 de pagini, grupuri și conturi care pozau în actori locali în țări din Europa, Orientul Mijlociu și Asia de Sud și care împărtășeau conținut readaptat din presa condusă de stat din Iran. Conturile, multe dintre ele active din 2010, au adunat peste 2 milioane de urmăritori pe Facebook și peste 250 000 de urmăritori pe Instagram.

În vreme ce Facebook a evitat să speculeze pe seama motivațiilor politice din spatele acestor operațiuni, cercetătorii de la Consiliul Digital Atlantic care au analizat conturile au spus că acestea erau menite să amplifice viziuni ,,în linie cu pozițiile internaționale ale guvernului iranian”.

,,Paginile postau conținut care susținea puternic guvernul de la Teheran și (mesajele) erau împotriva ”Vestului” și a vecinilor din regiune, precum Arabia Saudită și Israel”, au scris cercetătorii într-o postare pe blog.

Câteva conturi se concentrau pe răspândirea mesajelor pro-palestiniene și anti-israeliene în limba engleză, spaniolă, franceză și ebraică. Multe dintre acestea avansau mesaje pro-Iran, anti-Arabia Saudită pentru o audiență compusă în mare parte din vorbitori de limă arabă. Unul dintre conturi se adresa audienței vorbitoare de limba engleză și posta teorii ale conspirației legate de evenimentele de la 9/11.

Mai mult de 30% dintre conturile dezactivate au fost active mai mult de cinci ani, susțin cercetătorii.

Conturile au cumpărat publicitate în valoare de aproximativ 30 000$, a susținut compania. Acestea au promovat și opt evenimente din mai 2014, însă Facebook nu a putut determina dacă aceste evimente chiar au avut loc.

Separat, Twitter a anunțat că a șters mii se conturi cu conținut ,,malițios” din Rusia, Iran și Venezuela. Conturile erau specializate în ,,operațiuni limitate” care vizau alegerile din SUA din noiembrie și majoritatea au fost suspendate înainte de ziua alegerilor.

Twitter a identificat două astfel de oprațiuni în Venezuela. Prima implica 764 de conturi și distribuia ,,conținut de tip spam axat pe teme politice controversate”. Compania nu a putut atribui activitatea conturilor unor campanii de influență susținută de guvern, însă a șters conturile oricum.

Cea de-a doua campanie implica 1 196 de conturi, despre care Twitter susține că erau susținute de campanii guvernamentale de influență.

Aceste evenimente sunt ,,un exemplu încurajator pentru tipul de colaborare pe care vrem să îl perpetuăm în industrie”, a declarat Nathaniel Gleicher, șeful departamentului de cibersecuritate Facebook.

Gleicher a spus că Facebook a acționat în parte ca urmare a informațiilor primite de la Twitter. Facebook derulează propria investigație privitoare la comportamentul inautentic din Iran. În august și în octombrie 2018, compania a anunțat măsuri similare împotriva unor conturi suspectate de propagandă anti-vestică.