Washington și Beijing au înregistrat o evoluție pozitivă în timpul ultimelor negocieri care au avut drept scop încheierea unei înțelegeri. Însă analiștii rămân profund sceptici în legătură cu posibilitatea obținerii unui acord până la 1 martie, când este programată creșterea tarifelor, informează DW .

HotNews.roFoto: Hotnews

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat joi că discuțiile dintre Washington și Beijing au înregistrat pași importanți cu puțin timp înainte de 1 martie.

,,Cred că am făcut un progres fantastic”, a spus Trump. ,,Asta nu înseamnă că vom avea o înțelegere”.

SUA și China încearcă să ajungă la o înțelegere înainte de 1 martie, când tarifele pe bunuri în valoare de 200 de miliarde $ în bunuri chinezești ar trebui să fie majorate la 25% de la 10%, cât sunt în prezent.

În ciuda semnalelor pozitive primite de la Washington, Trump a scris pe Tweeter că ,,producătorii, fermierii și alte afaceri și industrii din SUA” ar fi trebui incluși în înțelegere. ,,Fără asta, o înțelegere ar fi inacceptabilă”, a spus acesta.

Piețele au reacțional pozitiv la știre. Acțiunile asiatice au atins un nivel record pentru ultimele patru luni cu câteva minute înainte de finalul zilei pe Wall Street.

Însă mulți s-au arătat mai puțin optimiști.

,,Analiștii rămân profund sceptici în raport cu posibilitatea unui acord de comerț sincer adoptat în această perioadă scurtă”, susțin economiștii de la Banca Commonwealth a Australiei.

,,Suntem mai puțin pesimiști deoarece negocierile sunt purtate de politicieni cu experiență, nu de birocrați din comerț. Ambele părți au stimulente (..) pentru a ajunge la o înțelegere reală”.

Trump susține că, dacă totul va merge conform planului, se va întâlni cu președintele Chinei, Xi Jinping.

,,Sunt câteva puncte cu privire la care nu ne-am pus de acord. Cred că ne vom înțelege. Cred că atunci când eu și președintele Xi ne vom întâlni, vom cădea de acord pe fiecare punct”, spune Trump.

Oficialii SUA și negociatorii profesioniști se vor deplasa la Beijing la finalul acestei luni pentru a continua să lucreze la înțelegere. Într-o scrisoare către Trump, Xi a precizat că discuțiile au intrat în ,,faza critică”, adăugând că ,,cele două părți vor continua să lucreze cu respect mutual.”