Emisarul american pentru Coreea de Nord, Stephen Biegun, a cerut Coreei de Nord o listă completă a pașilor pe care îi va face pentru denuclearizare, o acțiune care va nemulțumi Administrația de la Phenian, relatează BBC și Reuters, conform Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cererea emisarului american, comunicată în cadrul unui discurs ținut la Universitatea Palo Alto din California, vine în contextul în care președintele american Donald Trump a lăudat progresul „extraordinar” al negocierilor dintre două țări.

Coreea de Nord va trebui să își declare toate programele balistice și nucleare, a anunțat emisarul, menționând că Administrația de la Washington va lua măsuri dacă procesul diplomatic eșuează.

Biegun a declarat că se așteaptă ca Statele Unite să primească permisiunea să monitorizeze mecanismele și dezvoltarea armelor nord-coreene. De asemenea, dorește ca Administrația de la Phenian să asigure „distrugerea completă a armamentului, rachetelor, lansatoarelor și a altor arme de distrugere în masă”.

Coreea de Nord a refuzat timp de zeci de ani să își declare progresul programului balistic și nuclear.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunţat joi seară că a stabilit locul summitului cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, programat la sfârşitul lunii februarie, precizând că detaliile vor fi prezentate săptămâna viitoare.