În cursul unei convorbiri telefonice purtate înaintea cererii de renegociere, care a durat 45 de minute şi care, potrivit unor surse, a fost "deschisă şi sinceră", Donald Tusk i-a spus Theresei May că are sarcina de a găsi o soluţie ca să iasă din impasul Brexitului, potrivit The Guardian, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Preşedintele Consiliului European a avertizat-o pe dna premier că precondiţia oricăror noi negocieri este un plan concret al celor din Downing Street (reşedinţa oficială a premierilor britanici şi totodată sediul guvernului, n. red.) care s-ar putea bucura în mod clar de sprijinul parlamentului.

În ceea ce o priveşte, ea a subliniat în faţa celui mai înalt oficial din UE că, marţi seara, parlamentul a evidenţiat problema care trebuie soluţionată prin vot şi care se regăseşte în aşa-zisul "amendament Brady". Dar o sursă din UE a mai spus că, până la urmă, dna May nu a reuşit să înainteze nicio propunere în decursul conversaţiei.

Se spune că Tusk ar fi replicat că premierul nu se poate aştepta ca Bruxelles-ul să îi vină în ajutor cu o soluţie. Oficialii şi liderii din UE se tem tot mai mult că guvernul din Downing Street caută să-şi pună eşecul pe seama Bruxelles-ului.

După convorbire, care a avut ca subiect principal următoarele etape în vederea reluării tratativelor, Tusk a postat pe Twitter următorul mesaj: "Mesajul meu către Theresa May: poziţia UE este clară şi precisă. Acordul de retragere nu poate fi deschis renegocierii. Ieri, am aflat ceea ce nu doreşte Regatul Unit. Dar încă nu ştim ce doreşte Regatul Unit".

Deocamdată, la Bruxelles nu sunt plănuite alte tratative, deşi premierul i-a spus lui Tusk că, în următoarele zile, o întâlnire faţă în faţa ar fi de folos.

Convorbirea a survenit la doar câteva ore după ce Michel Barnier, negociatorul-şef din partea UE, a acuzat-o pe dna May că se delimitează de propriul său plan cu privire la Brexit şi a făcut asta după ce UE a respins rapid fiecare dintre propunerile pe care premierul le-a prezentat în parlament marţi seara cu privire la "backstop"-ul irlandez.

"S-a delimitat de acordul pe care ea însăşi l-a negociat şi pe care noi l-am convenit", le-a spus Barnier europarlamentarilor în timpul unor dezbateri din Parlamentul European. După care a continuat: "Guvernul Regatului Unit a sprijinit în mod clar un amendament prin care cere ca "backstop"-ul să fie înlocuit prin nişte alternative care nu au fost niciodată precizate. "Cu calm, aş spune că, aici şi acum, avea nevoie de "backstop" aşa cum e".

Barnier a lansat totodată un atac voalat la adresa a doi fosţi miniştri însărcinaţi cu problemele legate de Brexit, Dominic Raab şi David Davis, pledând pentru o abordare "lucidă şi realistă" din partea Regatului Unit. "Când îi aud pe unii care ar participat la negocieri spunând ce spun acum, e greu de suportat. Consider că e greu de accepat acest joc al învinuirilor pe care ei încearcă să îl joace cu noi", a spus el.

Marţi seara, dna May "a sărbătorit" aprobarea amendamentului prezentat de Sir Graham Brady prin care ea era trimisă la Bruxelles să înlocuiască soluţia "backstop"-ului irlandez pentru a evita o frontieră dură pe Insula Irlanda. Ea a spus că votul va trimite Bruxelles-ului un mesaj clar, care să explice de ce ar avea nevoie parlamentul ca să sprijine acordul de retragere, ea invocând totodată necesitatea unui termen-limită sau un mecanism unilateral de ieşire din uniunea vamală.

Vorbind înaintea lui Barnier, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Jucker, a contestat iniţiativa.

"Acordul de retragere rămâne cel mai bun şi singurul posibil", a spus el. "UE a subliniat asta în noiembrie, am spus la fel în decembrie, am spus la fel şi după primul vot din Camera Comunelor, în ianuarie. Dezbaterile şi voturile de ieri din Camera Comunelor nu schimbă lucrurile, Acordul de retragere nu va fi renegociat".

Miercuri, în decursul unei reuniuni private, diplomaţii europeni s-au arătat îngrijoraţi de faptul că premierul nu a reuşit să obţină un mandat din partea parlamentului ca să poată veni cu o schimbare precisă şi au ajuns la concluzia că Regatul Unit va trebui să ceară o amânare a Brexitului ca să evite lipsa unui acord.

Juncker a spus că "soluţiile alternative" pentru "backstop", sprijinite de susţinătorii Brexitului şi căutate de dna May, nu există, el calificându-le drept o "concepţie, nu un plan".

Dacă Regatul Unit părăseşte UE fără acord pe data de 29 martie, guvernul va avea la dispoziţie trei săptămâni ca să decidă dacă îşi va onora în totalitate contribuţia de 9,7 miliarde lire sterline pe care ţara ar trebui să o plătească în acest an ca membră a UE.

Dacă până la data de 18 aprilie, Regatul Unit acceptă să continue plăţile, precum şi controlul şi verificările din partea UE, atunci UE va continua să aloce fonduri pentru cercetătorii şi agricultorii britanici, precum şi pentru ceilalţi britanici care au contracte în derulare cu UE.