56% dintre ruși consideră că amenințarea militară din partea unei alte țări este un risc real, conform rezultatelor unui nou studiu. Un sondaj realizat în 2018 de Centrul Levada, o organizație independentă și una dintre cele mai mari companii de cercetare din Rusia, a descoperit că peste jumătate dintre ruși consideră că amenințarea războiului este palpabilă, informează Euronews .

Armata rusaFoto: Wikipedia

Centrul a condus un studiu pe un grup de 1 600 de cetățeni ruși cu vârste peste 18 ani din 52 de regiuni din Rusia, atât din zone rurale, cât și din mediul urban. Interviurile au fost realizate între 13-19 decembrie.

Rezultatele arată că 56% dintre cei intervievați sunt de părere că un război este iminent. Doar 39% consideră că un război nu este o amenințare reală.

88% dintre cei intervievați au răspuns că forțele armate ruse ar fi pregătite să îi apere în cazul unei amenințări militare.

Centrul Levada a mai realizat studii similare din 2000. Rezultatele din fiecare an arată că teama de război a rușilor a început să crească după 2014, după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina. Această teamă a ajuns la apogeu în 2015, când 68% dintre respondenți au fost de părere că sunt amenințați de un război, iar apoi a scăzut la nivelul înregistrat în 2014.