Opoziția din Venezuela, condusă de Juan Guaido, autoproclamat președinte, a defilat miercuri pentru a convinge Armata să îi întoarcă spatele președintelui Nicolas Maduro, relatează AFP. Forțe armate, recâștigați-vă demnitatea”, ”Maduro uzurpatorul”, ”Nu vreau decât ca Nicolas să plece”, ”Guaido președinte”, ”Gata cu dictatura”, arată câteva dintre pancartele purtate de către miile de oameni care au participat la marș, în diferite părți ale țării.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Ajutor umanitar, criză sanitară”, au strigat demonstranții, în timp ce petrolul țării se află în plin naufragiu economic.

Oamenii au cerut ca armata să treacă de partea oamenilor.

La puțin timp tupă mobilizare, Juan Guaido, în vârstă de 35 de ani și șeful Parlamentului controlat de opoziție, a primit prin telefon încurajările președintelui american, Donald Trump.

Potrivit Casei Albe, cei doi bărbați ”au fost de acord să rămână în contact pentru a sprijini revenirea Venezuelei la stabilitate”.

Maduro a acuzat o lovitură de stat, condusă de Washington, în timp ce a făcut apel la armata s să să rămână unită.

De asemenea, acesta a acuzat că președintele SUA, Donald Trump, că ar fi ordonat asasinarea sa, pentru a pune mâna pe petrol.

Totodată, acesta a spus că mai mulți soldați au dezertat și au devenit mercenari.

„Un grup de militari dezertori, care au devenit mercenari în serviciul oligarhiei columbiene, conspiră din Columbia pentru a diviza forţele armate”, a afirmat Nicolas Maduro.

Juan Guaido cere un guvern de tranziție și apoi organizarea de alegeri anticipate libere, fiind susținut în acest sens de către Statele Unite, dar și de o parte a Americii Latine și de Europa.

Maduro a spus că dacă ”imperialiștii” vor un nou președinte, aceștia trebuie să aștepte până în 2025, dar ”ar fi foarte bună organizarea de alegeri legislative mai devreme”.