Autoritățile din Marea Britanie au obținut acces consular pentru a intra în legătură cu Paul Whelan, cetățeanul american reținut în Rusia în urma unor acuzații de spionaj în favoarea Statelor Unite, relatează agenția de presă Tass, citată de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Oficialii consulari au început pregătirile pentru o vizită, a anunțat marți un reprezentant al Ambasadei Marii Britanii în Rusia.

„Agențiile guvernamentale ruse vor coordona o vizită a oficialilor consulari pentru cetățeanul britanic deținut în Moscova”, a declarat reprezentantul ambasadei.

Paul Whelan, în vârstă de 48 de ani, a fost reținut la începutul lunii decembrie de către Serviciul Federal de Securitate din Rusia, în urma unor acuzații de spionaj. Whelan este veteran al Marinei americane și deține de asemenea și cetățenie britanică, irlandeză și canadiană. Familia lui Whelan a negat acuzațiile care îi sunt aduse acestuia, motivând că veteranul se afla în Moscova pentru a participa la o nuntă.

Autoritățile din Statele Unite, Irlanda și Canada au primit deja acces consular.

Curtea de Justiție din Moscova a decis în data de 22 ianuarie că Paul Whelan va rămâne în arest, deși avocatul său inițiase un apel. Avocatul lui Whelan a transmis că acesta a obținut infomații secrete de stat prin intermediul unui card de memorie, menționând că veteranul american credea că sunt informații culturale publice.