Cazul navei "Sea watch", ancorată cu 47 de migranţi la bord în largul mării la Siracuza agită şi cancelariile europene, potrivit Il Giornale, citat de Rador.

Migranți din LibiaFoto: Agerpres

De mai multe ori, ministrul italian de interne Matteo Salvini şi Guvernul de la Roma au cerut intervenţia Uniunii Europene pentru a debloca o situaţie dificilă. Însă, acum, din Spania, potrivit "El Pais", vine o lovitură sub centură pentru Italia. Din câte se pare, premierul Pedro Sanchez va cere Uniunii Europene să reducă fondurile şi ajutoarele pentru toate ţările UE care refuză să primească migranţii şi relocările. Planul Madridului nu este împotriva ţărilor din Est, precum Polonia sau Ungaria, ci şi împotriva Italiei, care "încalcă regulile, negând debarcarea migranţilor de pe nave".

Însă, potrivit cotidianului spaniol, propunerea va fi prezentată împreună cu Franţa şi Germania, creând astfel o adevărată axă europeană împotriva ţărilor care încearcă să refuze fluxurile migratorii. Oricum, Madridul va trebui să facă socotelile cu voturile de la Bruxelles: pentru a fi aprobată o astfel de propunere de tăiere de fonduri UE este nevoie de unanimitate.

Fără votul Poloniei şi al Ungariei planul Spaniei riscă să se ducă pe apa sâmbetei. Dar este un semnal clar pentru Italia. În Europa se pregăteşte planul de "încercuire" pentru a-i constrânge pe italieni să primească migranţi pe nave olandeze gestionate de ONG-uri germane.