Administraţia Trump este pregătită să suspende un tratat cheie cu Rusia, din era sovietică, privind controlul armelor, o mişcare ce ar putea să inflameze tensiunile deja puternice dintre Washington şi Moscova. Oficiali şi experţi actuali şi anteriori sunt de acord cu faptul că Rusia a ignorat Tratatul privind forţele nucleare intermediare din 1987 (INF), scrie publicația politică americană The Hill, citată de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dar decizia administraţiei Trump de a se retrage (din tratat) are implicaţii asupra relaţiilor dintre SUA şi Rusia şi asupra mediului strategic global. "Dacă vor ieşi din tratat, pot face acest lucru într-un mod care să menţină un nivel de stabilitate în relaţia strategică SUA-Rusia? Şi în al doilea rând, cum se asigură ei că alianţa vorbeşte pe o singură voce?", a comentat Frank Rose, care a fost secretar de stat adjunct pentru controlul armelor în administraţia fostului preşedinte Obama. "Nu este doar un tratat bilateral dintre Statele Unite şi Rusia. Atinge chiar inima securităţii eurasiatice", a adăugat Rose.

Preşedintele Trump a anunţat în octombrie că intenţionează să se retragă din Tratatul INF.

În decembrie, secretarul de stat Mike Pompeo a dat Rusiei 60 de zile ca să revină la respectarea tratatului, înainte ca Statele Unite să îşi suspende obligaţiile care îi revin în temeiul tratatului. Termenul limită vine pe 2 februarie. Tratatul, semnat de preşedintele de atunci, Reagan, şi de liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, interzice rachetele nucleare balistice şi de croazieră lansate la sol, cu o rază cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri. Acordul a fost ajutat la sfârşitul Războiului Rece şi la eliminarea unei întregi clase de rachete care ameninţaseră cândva Europa.

Dar în 2014, administraţia Obama a acuzat public Rusia că a încălcat tratatul. De atunci, oficialii americani au încercat fără succes să readucă Moscova la conformitate. Ultimul efort a avut loc la începutul acestei luni, când Andrea Thompson, subsecretar de stat pentru controlul armamentului şi securitate internaţională, a condus o delegaţie a SUA la discuţii cu ruşii, la Geneva. La discuţii, Rusia s-a oferit să permită Washingtonului să vadă racheta de croazieră contestată, aflată în centrul disputei. Statele Unite au respins oferta ca fiind inadecvată.

"Singura modalitate prin care puteţi aduce sistemul înapoi în conformitate este de a distruge racheta", a declarat Thompson reporterilor de la Washington, săptămâna aceasta. "Nu există nicio modalitate de a o modifica, nu există nicio modalitate de a o schimba, nu există nicio modalitate de a ajusta ciclul de combustibil, şi le-am pus asta în mod repetat". La masa rotundă, Thompson a declarat că nu este "optimistă în ceea ce priveşte revenirea Rusiei la respectarea tratatului, adăugând că Statele Unite au prezentat dovezi de mai multe ori, fără nici un rezultat. "Poate că a 50-a oară va avea succes", a spus ea. Racheta de croazieră în cauză a fost numită 9M729.

Accelerându-şi campania de relaţii publice, Moscova a prezentat racheta unui grup de ataşaţi militari străini şi jurnalişti, în ultima săptămână. În timpul vizionării, generalul rus Mikhail Matveyevsky a susţinut că racheta are o rază de 480 de kilometri, cu 20 de kilometri sub limita inferioară a Tratatului INF. Modelul 9M729 diferă de racheta mai veche 9M728, a spus Matveyevsky, având un focos nuclear mai puternic şi un sistem de ghidare mai precis. Dar, a spus el, motorul de croazieră şi rezervorul de combustibil sunt neschimbate faţă de vechea rachetă, respingând o afirmaţie a SUA că ar avea un rezervor de combustibil mai mare, care îi permite o rază mai extinsă.

În loc să fie capabilă să călătorească mai departe decât vechea rachetă, a afirmat el, noua rachetă are o rază cu 10 kilometri mai mică datorită focosului mai greu şi a sistemelor de control. Moscova a acuzat, de asemenea, Statele Unite de încălcarea tratatului cu sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore din România şi Polonia. Statele Unite declară că sistemul lor este pur defensiv şi că respectă acordul. Un oficial al Departamentului de Stat a declarat vineri că Rusia se angajează într-o "cursă nebună", pe măsură ce se apropie termenul limită dat de Statele Unite.

Propunerea recentă a Moscovei de a le arăta oficialilor americani racheta nu este "ceva serios", a spus oficialul, pentru că ar fi o "prezentare statică", în care Rusia controlează datele pe care să le arate Statele Unite. Oferta a pus, totodată, condiţia ca Washingtonul să lase Rusia să vadă sistemul Aegis Ashore, ceea ce, a spus oficialul, este inutil, deoarece Statele Unite au dovedit deja că nu încalcă tratatul.

Administraţia Trump a început, la sfârşitul anului 2017, cercetarea şi dezvoltarea unei rachete care ar fi interzisă de tratat. Până în prezent, niciuna dintre cercetări nu a depăşit limitele tratatului. Odată ce SUA îşi suspendă obligaţiile, administraţia va avea "opţiunea" să înceapă lucrări care nu sunt conforme cu tratatul, a declarat oficialul, fără să spună categoric că o astfel de activitate va începe după 2 februarie. Oficialul nu a comentat ce fel de lucrări ar putea fi făcute după suspendare.

"Nu suntem în cursa înarmării", a spus oficialul. "Ceea ce facem este să ne referim la situaţia de securitate, deci nu este o cursă a înarmării. Răspundem pentru apărarea intereselor americane, a intereselor de securitate naţională şi pentru apărarea partenerilor şi aliaţilor noştri". Dar de o cursă înarmării se tem apărătorii controlului armelor. Kingston Reif, directorul Departamentului de Controlul Armelor, a declarat de la anunţul lui Pompeo din decembrie, că atât Statele Unite, cât şi Rusia par "mai interesate să încerce să mute vina pentru criza cu care se confruntă tratatul, decât să se angajeze în eforturi diplomatice susţinute".

Odată cu suspendarea şi retragerea ulterioară, a declarat Reif, există măsuri pe care ambele părţi ar putea să le ia pentru a atenua consecinţele eliminării Tratatului INF. De exemplu, el a sugerat un acord de a păstra orice rachete neconforme suficient de departe de Europa, încât continentul nu este în raza de acţiune, sau un acord conform căruia orice rachete de rază INF nu pot fi nucleare.

"Riscul este, chiar dacă nu se întâmplă imediat, că Statele Unite să avanseze cu cercetarea şi dezvoltarea, să înceapă să testeze un sistem, ruşii să amplaseze mai multe rachete de tip 9M729, să analizeze alte opţiuni de rachete neconforme, care sporesc tensiunile, concurenţa şi riscurile unei curse a rachetelor", a spus el. Într-un alt semn al preocupării comunităţii de control al armamentului cu privire la eventuala retragere din tratat, Buletinul Oamenilor de Ştiinţă din sfera nucleară a citat problema când a anunţat setarea din acest an pentru faimosul "Ceas al Apocalipsei". Ceasul, care este o metaforă pentru cât de aproape este pământul de distrugerea prin arme nucleare şi schimbări climatice, a fost păstrat în acest an la două minute până la miezul nopţii, cel mai apropiat timp până la miezul nopţii, din 1953.

"Deşi afectat de plângeri reciproce cu privire la conformare, tratatul INF este în vigoare de peste 30 de ani şi a contribuit la stabilitatea în Europa. Potenţiala sa anulaare prefigurează o nouă competiţie pentru desfăşurarea de armele de mult timp interzise", arată Buletinul. "Pentru prima dată din anii 1980, se pare că lumea se îndreaptă spre un mediu nuclear nereglementat - un rezultat care ar putea reproduce cursele intense ale înarmării, care au fost semnul distinctiv al deceniilor timpurii, nereglementate ale erei nucleare".

Unii, cu toate acestea, şi-au exprimat scepticismul că anularea tratatului ar putea genera o cursă a înarmării, menţionând că Rusia a desfăşurat deja capacitatea despre care SUA spun că încalcă INF. "Nu cred că veţi vedea o vastă desfăşurare de rachete nucleare cu rază medie de către Rusia şi SUA în Europa", a declarat Tom Callender, expert în apărare la Fundaţia Heritage. "Singurul lucru pe care l-aţi putea vedea ar fi că SUA ar putea acum desfăşura capacităţi convenţionale".

Noii preşedinţi democraţi ai comisiilor pentru Armată şi pentru Afaceri Externe şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la dispariţia Tratatului INF. Dar parlamentarii par a avea puţine resurse pentru a-l opri pe Trump. În timp ce Constituţia cere aprobarea Senatului pentru a intra în tratate, nu spune nimic despre retragerea din tratate. Congresul ar trebui să aprobe finanţarea pentru orice rachete noi care nu se încadrează în limitele Tratatului INF, oferind o posibilă cale de acţiune.

Dar întrebat despre posibilitatea de a bloca finanţarea pentru rachetele neconforme din tratate, în Legea privind Autorizarea Naţională de Apărare (NDAA) din acest an, preşedintele comisiei pentru Armată, Adam Smith (democrat/Washington) a răspuns: "Vreţi să spuneţi proiectul de lege pe care preşedintele trebuie să îl semneze? Nu cred că avem multe de făcut", a spus el. "Se pare că preşedintele are puterea de a se retrage unilateral". De asemenea, NDAA trebuie negociat cu Senatul controlat de republicani, în care liderii senatorilor sunt de acord cu decizia Trump.

"Ruşii au avut încălcări flagrante", a declarat senatorul Deb Fischer (republican/Nebraska), care a supravegheat armele nucleare în calitate de preşedintă a subcomisiei Senatului pentru forţele strategice ale serviciilor armate. "Şi când ai un tratat cu o altă naţiune, iar naţiunea nu respectă tratatul, nu mai există nicio raţiune pentru el (tratat)".