Închiderea parțială a serviciilor federale americane timp de mai bine de o lună a costat economia Statelor Unite 11 miliarde de dolari, dintre care aproximativ 3 miliarde de dolari nu vor mai putea fi recuperate, potrivit serviciilor bugetare ale Congresului (CBO), transmite AFP.

Donald TrumpFoto: Captura YouTube

„Drept consecință a scăderii activității economice, CBO estimează că Produsul Intern Brut (PIB) din trimestrul patru a fost amputat cu 3 miliarde de dolari. În primul trimestru din 2019, nivelul PIB-ului este mai mic cu 8 miliarde de dolari (...) reflectând atât cele cinci săptămâni de „shutdown” parțial, cât și redresarea activității economice”, arată CBO, luni, într-un comunicat.

Trei miliarde de dolari reprezintă aproximativ 0,02% din PIB-ul estimat pe 2019, precizează CBO.

„Dincolo de efectele implicite asupra economiei în general, efectele asupra lucrătorilor și a companiilor individuale ar urma să fie și mai importante”, dezvăluie CBO, precizând că „unele societăți din sectorul privat nu vor recupera niciodată pierderea de venituri”.

„Deși mare parte din PIB-ul pierdut în al patrulea trimestru din 2018 și în primul trimestru din 2019 va fi în cele din urmă recuperat, CBO estimează că aproximativ 3 miliarde de dolari nu vor putea fi recuperate”, mai arată serviciile bugetare ale Congresului.

După mai bine de o lună de paralizie bugetară care a afectat 800.000 de funcționari, președintele american Donald Trump a anunțat vineri un acord pentru încheierea „shutdown”-ului, care prevede o finanțare a serviciilor federale până la 15 februarie.

El a amenințat însă cu o nouă paralizie bugetară începând cu această dată dacă nu se va ajunge la un consens privind zidul la frontiera cu Mexicul, pentru care liderul de la Casa Albă cere finanțare de la buget, dar lucru pe care democrații îl refuză.