Salariul minim din Grecia va crește cu 11% începând cu luna februarie, de la 586 de euro brut la 650 de euro, pentru prima oară după "zece ani de reducere a salariilor", a anunțat luni Alexis Tsipras, citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Consiliul ministerial a aprobat propunerea de majorare a salariului minim, "un pas important pentru a oferi o perspectivă salariaților", a afirmat Alexis Tsipras, la începutul acestei reuniuni, difuzată în direct de televiziunea publică Ert.

De la începutul crizei datoriilor din 2010, salariații din Grecia au fost afectați dur de măsurile de austeritate drastice impuse țării de creditorii externi, UE și FMI, în schimbul programelor de asistență financiară.

Salariul minim, în valoare de 751 de euro înaintea crizei, a fost redus cu 22% între 2010-2018.

Reducerea salariilor și pensiilor s-a aflat la originea manifestațiilor violente din perioada 2010 - 2014.

Țara a reușit să iasă din programele de asistență internațională și de tutela strictă a creditorilor în august anul trecut, după o serie de reforme care a vizat asanarea economiei.

"Deteriorarea angajărilor nu este drumul pentru a dezvolta durabil și pentru a întări economia", a spus Alexis Tsipras.

"Această majorare a salariului minim arată că, după zece ani de reduceri bugetare, o altă cale este posibilă", a adăugat premierul.

În ciuda ameliorării finanțelor publice, rata șomajului în Grecia continuă să fie una dintre cele mai mari din zona euro, cu 18,3% în trimestrul III 2018, afectând în special tinerii.

De la maximul din 2013 de 27,9%, rata șomajului scade, însă. "350.000 de locuri de muncă au fost create în patru ani", a subliniat Alexis Tsipras.