Liniștit, în mijlocul a mii de vizitatori ai galeriei Tretiakov din Moscova, a luat un tablou agățat pe perete și a plecat cu el, fără să întâmpine nicio problemă: a doua zi după acest furt stânjenitor pentru prestigiosul muzeu, poliția a anunțat că a arestat un suspect, scrie AFP.

Tablou furat in RusiaFoto: Captura YouTube

Imaginile surprinse de camerele de supraveghere arată un furt de o rară simplitate. Un bărbat tuns scurt și îmbrăcat în negru se apropie, fără nicio mască pe față, de un tablou al peisagistului rus Arhip Kuindji pe care îl ia de pe perete sub privirile vizitatorilor muzeului, foarte frecventat duminică seara.

Tretiakov, una dintre principalele galerii moscovite, nu a explicat lipsa de reacție a membrilor echipelor de securitate în timpul acestui furt care a avut loc în jurul orei 18,00 (15,00 GMT).

"În momentul furtului, securitatea galeriei, asigurată de membrii Gărzii naționale și de angajați ai serviciului de securitate al muzeului, funcționa normal", a asigurat muzeul, într-un comunicat.

Câteva ore mai târziu, la periferia Moscovei, poliția rusă a arestat un suspect, în vârstă de 31 ani.

Pictura a fost estimată la circa 175.000 de euro de un critic de artă interogat de agenția de presă TASS.

Potrivit autorităților, suspectul a mai fost anchetat în trecut pentru deținere de droguri.

Suspectul neagă faptele

Fondată în 1856, galeria Tretiakov deține una dintre cele mai importante colecții din Rusia, cu tablouri semnate de Marc Chagall, Kandinsky sau celebrul "Pătrat negru pe fond alb" de Kazimir Malevici.

Este al doilea incident stânjenitor în mai puțin de un an. La sfârșitul lui mai, un bărbat de 37 de ani a vandalizat, după ce a spart geamul de protecție, una dintre cele mai celebre pânze ale galeriei, reprezentându-l pe Ivan cel Groaznic ucigându-și fiul, o pictură a lui Ilia Repin.

Potrivit ziarului RBK, hoțul ar fi fost găsit grație imaginilor surprinse de camerele de supraveghere, care au filmat și mașina cu care a plecat suspectul.

Într-o înregistrare video de la interogatoriul său bărbatul spune că nu este vinovat și că nu ține minte unde era în ziua furtului.