Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat ieri că drepturile omului sunt mai puțin respectate în Egipt în ziua de astăzi comparativ cu situația din perioada în care liderul țării era Hosni Mubarak, înlăturat de la putere de protestele din 2011, transmite Reuters.

Abdel Fattah el-SisiFoto: Wikipedia

Deși Macron a susținut în 2017 că nu ,,îi va ține prelegeri” președintelui Abdel Fattah al-Sisi cu privire la libertățile civile, despre care activiștii spun că au tot mai mult de suferit, președintele Franței pare să își fi schimbat poziția.

,,Consider că politicile actuale sunt percepute de intelectuali și de societatea civilă din Egipt ca fiind mai dure decât erau sub regimul Mubarak”, a spus Macron reporterilor.

Mubarak, fost comandat pentru forțele aeriene, a fost arestat pentru atentat la viața protestatarilor care au pus capăt domniei sale de trei decenii, însă a fost eliberat în urma unui apel câștigat în 2017.

,,Nu pot înțelege cum poți susține că asiguri stabilitate pe termen lung în această țară, care a fost inima Primăverii Arabe și și-a arătat gustul pentru libertate, cum poți crede că poți continua dincolo de orice este acceptabil sau justificat pentru motive de securitate”, a adăugat Macron.

,,Cred că asta devine paradoxal și dăunător în același timp.”

Organizațiile non-guvernamentale pun presiune pe Macron să fie ferm cu președintele egiptean care și-a asigurat un nou mandat în aprilie.