Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a supravegheat duminică o expoziție a echipamentului rusesc cu care este înzestrată armata țării, inclusiv scuturi aeriene și tancuri care au defilat pe dealuri pentru a arăta forța militară și loialitatea armatei în fața unui ultimatul internațional pentru organizarea unor noi alegeri, relatează Reuters.

Nicolas MaduroFoto: Wikipedia

Maduro, în vârstă de 56 de ani, se confruntă cu o chestionare a autorității lipsită de precedent după ce liderul opoziției, Juan Guaido, s-au autodeclarat președinte interimar, susținând că Maduro a fraudat alegerile. Gauido a câștigat sprijinul internațional și oferă amnistie soldaților care i se alătură.

Duminică, Israelul și Australia s-au alăturat țărilor care îl sprijină pe liderul în vârstă de 35 de ani, iar administrația președintelui Donald Trump a declarat că l-au acceptat pe venezueleanul Carlos Alfredo Vecchio, membru al opoziției, drept reprezentantul diplomatic al țării în SUA.

Duminică devreme, Maduro, alături de ministrul apărării Vladimir Padrino, au urmărit soldații eliberând grenade, folosind mitraliere și conducând tancuri la Fortul Paramacay, o bază armată de vehicule.

Maduro a susținut că parada a arătat lumii că el are sprijinul armatei venezuelene care sunt pregătite să își apere țara. Maduro susține că Guaido face parte din lovitura de stat regizată de sfătuitorii lui Trump, printre care și veteranii din Războiul Rece- John Bolton și Elliot Albrams.

,,Nimeni nu respectă oamenii slabi, lașii, trădătorii. În această lume sunt respectați cei care au curaj, curajoșii, puterea”, a spus Maduro.

,,Nimeni nu ar trebui să se gândească vreodată să pășească pe acest pământ sacru. Venezuela vrea pace. Pentru a putea garanta pacea trebuie să fim pregătiți”, a adăugat Maduro.

În perioada 11-15 februarie, armata plănuiește organizarea unor exerciții militare descrise de Maduro ca fiind ,,cele mai importante din istoria Venezuelei”.