Administrația Trump a ridicat duminică sancțiunile împotriva gigantului aluminiului Rusal și a altor firme rusești legate de oligarhul Oleg Deripaska, sfidând efortul democraților din Congresul SUA de a menține restricțiile, anunță Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

La începutul acestei luni, 11 dintre colegii republicani ai lui Trump din Senatul S.U.A. s-au alăturat democraților într-un efort eșuat de a menține sancțiunile asupra Rusal, părintelui său, En + Group Plc și firmei de energie JSC EuroSibEnergo. Dar acest lucru nu a fost suficient pentru a depăși opoziția din partea lui Trump și a majorității republicanilor săi.

Avocații menținerii sancțiunilor au susținut că Deripaska, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, a păstrat prea mult control asupra companiilor pentru a seputearidica sancțiunile impuse în aprilie pentru a pedepsi Rusia pentru acțiuni incluzând anexarea Crimeei, intervenția în alegerile din SUA și sprijinul pentru guvernul Siriei în războiul său civil.

Unii parlamentaridin ambele tabere au declarat că este necorespunzător să sereducă sancțiunile, în timp ce consilierul special Robert Mueller investighează dacă în campania prezidențială a lui Trump din 2016 a existat un complot cu Moscova.

Dar, în comunicatul de duminică, Departamentul de Trezorerie al SUA a declarat că cele trei companii au redus participația directă și indirectă a lui Deripaska și i-au întrerupt controlul.

Acțiunea respectivă a asigurat că cei mai mulți directori ai consiliilor En + și Rusal ar fi independenți, inclusiv americani și europeni, care nu aveau legături comerciale, profesionale sau familiale cu Deripaska sau cu orice altă persoană desemnată pentru sancțiuni de către Departamentul de Trezorerie.

"Companiile au fost, de asemenea, de acord cu transparența fără precedent pentru Trezorerie în operațiunile lor, prin efectuarea unor audituri, certificări și raportări extinse", se arată în declarația departamentului.

Deripaska însuși rămâne supus sancțiunilor S.U.A.

După anunțul Trezoreriei, Rusal a declarat că Jean-Pierre Thomas a demisionat din funcția de președinte și director al companiei caparte a acordului de ridicare a sancțiunilor impuse de S.U.A. Acțiunile Rusal, cotatăla Hong Kong, au crescut cu peste 5% luni.

EN + a anunțat, de asemenea, un schimb de valori mobiliare cu Glencore Plc dinLondra.

Oficialii administrației Trump și mulți republicani care s-au opus eforturilor de menținere a sancțiunilor în vigoare au spus că sunt îngrijorați de efectul asupra industriei globale de aluminiu. De asemenea, ei au spus că decizia lui Deripaska de a-și reduce prezența în companii, astfel încât să nu le mai controleze, a arătat că sancțiunile au funcționat.

Rusal este cel maimare producător de aluminiu dinafara Chinei. Sancțiunile asupra companiei au determinat creșterea cererii de metale chinezești. Exporturile de aluminiu ale Chinei au urcat la un nivel record în 2018.

Trump neagă complotul, iar Moscova a negat că ar fidorit să influențeze alegerile din S.U.A. în numele lui Trump, în ciuda constatărilor agențiilor de informații americane asupraimplicării.

Deripaska a avut legături cu Paul Manafort, fostul manager de campanie al lui Trump. Manafort a pledat vinovat, în septembrie 2018, pentru tentativă de manipulare a martorilor și conspirație împotriva Statelor Unite.