Într-un interviu televizat, Hassan Nasrallah a mers până la a agita amenințarea cu lovituri de represalii împotriva statului evreu, anunță Le Monde citat de Rador.

Seful Seful Hezbollah, Hassan NasrallahFoto: Reuters

Adresându-se prim-ministrului israelian, Benjamin Netanyahu, șeful mișcării libaneze Hezbollah a făcut apel la el să evite orice “eroare de judecată” care ar atrage regiunea “spre un război sau o confruntare majoră”. Într-un interviu rar acordat canalului de televiziune Al-Mayadeen care a durat peste trei ore, Hassan Nasrallah a avertizat, sâmbătă, 26 ianuarie, Israelul contra persistenței raidurilor sale în Siria. El n-a exclus ca într-o bună zi orașul Tel-Aviv să fie ținta unor lovituri de represalii.

Ultimele lovituri israeliene au avut loc la începutul săptămânii, făcând 21 de morți, în majoritate “iranieni”, potrivit Observatorului sirian al drepturilor omului (OSDH). Aceste ostilități, prezentate de Israel ca ripostă la un tir iranian cu rachete, sunt cel mai recent episod dintr-o confruntare în care Israelul a atacat de repetate ori în Siria pozițiile iraniene sau convoaie de arme destinate Hezbollah. De la începutul conflictului din Siria, în 2011, Israelul a efectuat mai multe raiduri împotriva puterii lui Bachar Al-Assad, dar și a aliaților săi fideli, Iranul și Hezbollah, mari dușmani ai statului evreu.

Guvernul israelian repetă că este hotărât să împiedice Iranul să prindă rădăcini în Siria. Dar de puțin timp, își revendică mai deschis acțiunile ofensive, în momentul în care viitoarea retragere a trupelor americane, anunțată de Washington, face să domnească incertitudinea.

“În orice moment, poate fi luată decizia, de conducerea siriană și axa de rezistență, de a gestiona altfel agresiunile israeliene”, a avertizat dl Nasrallah, referindu-se la alianța dintre Teheran, Damasc și Hezbollah. Întrebat de journalist dacă această reacție s-ar putea solda cu lovituri de represalii asupra Tel-Avivului, dl Nasrallah a răspuns: “la un moment dat, totul este posibil”. El a asigurat că mișcarea să este dotată cu “rachete de înaltă precizie” capabile să lovească peste tot în Israel.

Tuneluri săpate din Liban: “Nu este o surpriză”

Sâmbătă seara, șeful Hezbollah a făcut de asemenea ironii despre tuneluri săpate dinspre Liban și descoperite recent de Israel. “Nu este o surpriză, surpriză este că le-a trebuit timp să le descopere”, a lansat dl Nasrallah.

“Cel puțin unul din tunelurile descoperite în ultimele săptămâni este vechi de 13 sau 14 ani”, a continuat șeful Hezbollah, estimând că această afacere pune în lumina “eșecul” serviciilor de informații israeliene de-a lungul acestor ani.

Armata israeliană a anunțat în decembrie că a descoperit mai multe tuneluri săpate dinspre Liban. Ele au fost distruse cu ajutorul explozibililor sau astupate cu material etanș și statul evreu a arătat spre Hezbollah. Dl Nasrallah a refuzat să se pronunțe în legătură cu existența altor tuneluri, arătând că “această problemă trebuie să rămână secretă”.