Prima biserică romano-catolică construită de la revoluția cubaneză din 1959 și-a deschis porțile în acest weekend. "Să vedem această biserică gata este ca și cum am trece de la întuneric la lumină. Știam că se va întâmpla într-o zi", a spus preotul cubanez care a supravegheat construcția bisericii, citat de CNN.

biserica cubaFoto: YouTube

În 2014, președintele cubanez Raul Castro i-a mulțumit public papei Francisc pentru sprijinirea negocierilor secrete care au dus la restabilirea legăturilor diplomatice cu Statele Unite și la scurt timp după aceea, au început lucrările de construire a bisericii din Sandino.

Faptul că guvernul comunist a permis ca o nouă biserică să fie construită și a aprobat planul pentru alte două, reprezintă un pas înainte spre îmbunătățirea relațiilor statului cu reprezentanții clerului.

În 1959, imediat după ce Fidel Castro a preluat puterea, guvernul său revoluționar a interzis religia. Castro a privit Biserica Catolică ca pe o amenințare pentru statul ateu pe care l-a conceput pentru Cuba. Revoluția a închis în curând toate școlile parohiale și a trimis preoții în lagărele de reeducare.

Dar, după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, Fidel Castro a încercat să diminueze gradul de izolare care înconjoară Cuba prin invitarea papei Ioan Paul al II-lea pe insulă. Crăciunul a fost restaurat ca vacanță în Cuba și, încet, oamenii credincioși au spus că nu mai se tem să se închine în mod deschis.