Parlamentul italian a fost dizolvat miercuri dimineata, dupa ce presedintele italian Giorgio Napolitano a purtat discutii cu presedintii Senatului si Camerei Deputatilor. Decizia a fost luata dupa ce Napolitano a epuizat toate mijloacele politice pentru evitarea alegerilor anticipate.

Giorgio Napolitano ii convocase marti seara pe presedintii celor doua camere ale Parlamentului, Camera Deputatilor si Senatul, in vederea dizolvarii forului legislativ al tarii, potrivit unui comunicat al presedintiei, citat de agentia France Presse. Acesta este primul pas in directia organizarii alegerilor legislative anticipate, dupa ce presedintele Senatului, Franco Marini, l-a informat luni pe seful statului ca nu a reusit sa obtina un consens in vederea constituirii unui nou guven.

Potrivit articolului 88 din Constitutia italiana, seful statului poate sa dizolve cele doua camere ale parlamentului sau numai una din ele, dupa consultari cu presedintii lor.

Dizolvarea parlamentului va antrena oganizarea de noi alegeri, care se vor desfasura pe 13 si 14 aprilie, potrivit hotararii luate de Consiliul de Ministri.

Criza politica din Italia a fost declansata de demisia premierului Romano Prodi, pe data de 24 ianuarie, dupa ce Senatul a refuzat sa acorde votul de incredere guvernului sau. Coalitia sa a pierdut majoritatea in Senat, in urma retragerii de la conducere a partidului fostului ministru de Justitiei.

Tot marti, executivul italian a stabilit data referendumului privind reforma electorala la 18 mai, insa aceasta consultare va trebui amanata cu un an, in cazul alegerilor anticipate. Data a fost stabilita din motive procedurale, in cadrul unui consiliu de ministri reunit in mod exceptional.

Curtea Constitutionala aprobase in ianuarie acest referendum care vizeaza reducerea influentei formatiunilor mici, pentru a imbunatati guvernarea.