Vestele galbene, divizate asupra oportunității de a prezenta o listă la europarlamentare, s-au mobilizat din nou sâmbătă în Franța, arătând tenacitatea lor împotriva lui Emmanuel Macron care își recâștigă din popularitate, la 10 zile de la deschiderea marii dezbateri naționale pentru a rezolva această criză socială fără precedent, relatează AFP.

Foto:

Pentru a rămâne vizibile și pentru ca vocea lor să fie auzită în continuare, vestele galbene demonstrează împotriva politicii sociale și fiscale a guvernului în fiecare sâmbătă în marele orașe din Franța, de la mijlocul lunii noiembrie.

Cu 84.000 de protestatari numărați de către autorități în timpul ultimelor doă sâmbete, protestul pare să își găsească un al doilea suflu, după o pauză de Crăciun și Anul Nou.

Bechir Mahroug, 42 de ani, electrician în Paris, s-a întors sâmbătă pentur a 11-a ară pentru a protesta, pentru că ”nimic nu s-a schimbat”.

”Vrem creșterea salariului minim și nu ne vom opri până nu-l vom obține”, a spus el, care a catalogat listele pentru alegerile europene sunt o ”diversiune”.

O listă a “vestelor galbene” și-a anunțat intenția să-și prezinte candidatura la alegerile europene, în Franța, avad-o cap de listă pe Ingrid Levavasseur, una din figurile acestei mișcări sociale

Într-un comunicat, “adunarea de inițiativă cetățenească” (RIC) a difuzat o listă de zece nume în vederea constituirii unei liste complete de 79 de candidați până la “mijlocul lui februarie” pentru scrutinul din 26 mai, a precizat unul din oficialii săi.

Ingrid Levavasseur, o infirmieră de 31 de ani din l'Eure, în Normandia (vest), a renunțat recent să devină cronicar din partea “vestelor galbene” pe canalul BFM TV după ce a primit amenințări. Printre cele zece nume de pe listă, ceilalți candidați au între 29 și 53 de ani, profesii diferite (șefi de mici întreprinderi, operatori, juriști, casnice sau funcționari).