Cel puţin nouă persoane au murit şi alte 300 sunt date dispărute după ruperea, vineri, a unui baraj al gigantului minier Vale în statul brazilian Minas Gerais (sud-est). Șansele ca persoanele dispărute să fie găsite în viață sunt minime.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Polițiștii, pompierii și militarii au făcut totul pentru a salva supraviețuitorii, dar știm că șansele de a-i găsi în viață sunt de acum minime și, probail, vom găsi doar corpuril”, a declarat într-o conferință de presă Romeu Zema, guvernatorul regiunii, citat de AFP.

Ruperea unui baraj al complexului minier Corrego do Feijao, care numără trei în total, s-a produs după prânz la Brumadinho, localitate cu 39.000 de locuitori situată la 60 de kilometri sud-vest de Belo Horizonte, capitala statului Minas Gerais.

În imagini impresionante surprinse din aer şi difuzate de pompieri se poate vedea un torent de noroi de culoare maro care acoperă suprafeţe imense de vegetaţie. Într-o altă imagine se poate vedea cum noroiul se scurge rapid peste o şosea.

Televiziunea Globonews a difuzat de asemenea imagini surprinse din elicopter care arată locuinţe parţial distruse, unele înghiţite pe jumătate de noroi.

Municipalitatea din Brumadinho a difuzat pe reţelele sociale un comunicat în care îi cere populaţiei să se îndepărteze de albia râului Paraopeba, posibil contaminat de noroiul cu deşeuri miniere.