Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a spus vineri că este pregătit să îl întâlnească pe șeful Parlamentului, Juan Guaido, care s-a autoproclamat miercuri președinte interimar. Șeful Parlamentului venezuelean, a spus, în schimb, că nu va accepta ”un fals dialog”, relatează AFP. De asemenea, Maduro a spus că a rupt legăturile diplomatice cu SUA, după ce America și aliații săi în regiune au recunoscut autoritatea lui Guaido, relatează Reuters. Potrivit sursei citate, Rusia a trimis sute de agenţi ai unor firme de securitate private pentru a-i asigura protecţia preşedintelui Venezuelei.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 21.20: Juan Guaido a cerut armatei să treacă de partea lui împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, să-i îndepărteze pe cubanezi din rândurile sale şi să permită intrarea ajutorului umanitar în ţară, relatează dpa, citat de Agerpres.

UPDATE 20.47: Agenți de securitate privați care derulează misiuni secrete pentru Rusia s-au deplasat în Venezuela în ultimele zile pentru a-i asigura protecția președintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, în timpul protestelor opoziției susținute de SUA, relatează Reuters.

Conform unor surse citate de agenţia Reuters, Moscova a trimis aproximativ 400 de agenţi paramilitari în Venezuela. Alte surse afirmă că sunt grupuri mai mici.

Agenţii de securitate fac parte din Grupul Wagner, format din foşti militari care au luptat clandestin pentru susţinerea trupelor ruse în Ucraina şi în Siria. Grupul Wagner nu a comentat informaţiile. De asemenea, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că "Nu avem astfel de informaţii".

”Mă angajez în gavoarea unui dialog național. Astăzi, mâine, oricând, (...) Voi fi pregătit să merg acolo unde trebuie să merg. Personal, dacă trebui să îl văd pe acest băiat (...) mă duc”, a spus Nicolas Maduro într-o conferință de presă, referindu-se la Juan Guaido.

Asta, după ce șeful Parlamentului a făcut un apel la o mare mobilizare săptămâna viitoare pentru a-i cere lui Maduro să plece, relatează AFP.

Juan Guaido, autoproclamat președinte interimar, a dat asigurări că nu va participa la ”falsul dialog” cu guvernul lui Maduro.

”Represiunea, când nu dă un rezultat, se transformă într-un fals dialog (...) Vreau să spun clar lumii și acestui regim: aici nimeni nu se va deda unui fals dialog”, a spus Juan Guaido în timpul unei conferințe de presă într-o piață în estul Caracasului, în prima sa apariție public de la proclamarea sa.

Președintele venezuelean a mai spus vineri că speră ca Statele Unite să respecte ordinul său dat săptămâna aceasta, respectiv ca toți diplomații săi să părăsească țara sud-americană.

Diplomații americani au fost văzuți vineri păsărind ambasada din Caracas spre aeroport într-un convoi escortat de poliție, potrivit unui martor Reuters.

Citește și: Venezuela: După protestele de joi, Nicolas Maduro primește sprijinul armatei și al lui Vladimir Putin / Eşec al SUA la OSA în recunoaşterea lui Juan Guaido ca "preşedinte interimar"