Într-o operațiune fără precedent care ține Spania cu sufletul la gură, un grup de mineri de elită a ajuns vineri la aproape doi metri de puțul adânc în care a căzut în urmă cu 12 zile un copil de doi ani, scrie AFP.

Putul in care a cazut JulenFoto: Captura YouTube

De o mare complexitate și risc, această operațiune în munții Totalan, în Andaluzia (sud) derulată sub ochii unei mulțimi de ziariști pare să se se apropie de un final.

Julen Rosello a căzut accidental, potrivit părinților săi, duminică, 13 ianuarie, în acest puț abandonat cu un diametru de 25 de centimetri și o adâncime de peste o sută de metri, săpat în trecut pentru a găsi apă. Copilul se juca pe un teren aparținând unui membru al familiei în timp ce părinții săi luau masa în apropiere.

Autoritățile nu au găsit niciodată vreo urmă de viață.

Veniți special din regiunea minieră Asturia (nord-vest), minerii de elită specializați în salvarea victimelor în cele mai dificile circumstanțe au început joi seara să sape o galerie de circa patru metri pentru a ajunge în zona în care se crede că să află Julen, la o adâncime de circa 70 de metri.

Echipați cu butelii de oxigen, cei opt mineri, care lucrează în echipe de câte doi oameni, au coborât cu ajutorul unei cuști metalice într-un tunel vertical săpat în paralel cu puțul.

Un metru și jumătate, deja săpat

"Excavarea galeriei orizontale plecând de la puțul vertical în încercarea de a-l găsi pe Julen a atins un metru și jumătate", a declarat vineri dimineața prefectura din Malaga, provincia unde se află Totalan. Rămân deci de săpat un pic peste doi metri.

Minerii au săpat în stâncă cu ajutorul unei freze enorme, dar au fost nevoiți să apeleze la geniști, care au efectuat trei explozii controlate.

"Muntele decide ritmul de lucru", a declarat Jorge Martin, un purtător de cuvânt al Gărzii Civile, fără a oferi un orizont de timp.

După fiecare explozie, trebuie evacuat aerul contaminat, ceea ce întârzie săparea galeriei, a explicat el.

Echipele de salvare au introdus inițial o cameră în puț, dar nu au putut coborî sub 70 de metri, unde se află o aglomerare de pietre care blochează total accesul.

Părinții nu și-au pierdut speranța

În pofida șanselor mici de a-l găsi pe Julen în viață, după 12 zile, părinții nu și-au pierdut speranța.

"Înfruntă această ultimă fază cu o mare forță și mi-au spus 'nu ne-am pierdut niciun moment speranța'", a declarat în fața presei Juan Jose Cortés, care a devenit purtătorul lor de cuvânt.

Acest bărbat a fost tatăl lui Mari Luz, fetița de 5 ani asasinată în 2008 la Huelva, în aceeași regiune.

Pentru a determinat circumstanțele exacte ale căderii copilului în acest puț nesemnalizat, părinții, proprietarul terenul și persoanele care au săpat puțul au fost interogate și o anchetă a fost deschisă de un judecător din Malaga.