"Președinta" autoproclamată a unei grupări austriece anti-stat a fost condamnată vineri la 14 ani de închisoare, o pedeapsă justificată de justiție prin gradul înalt de pericol al acestei mișcări în plin avânt în spațiul germanic, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Monika Unger, 42 de ani, a creat în 2015 o "Federație de state" (Staatenbund) care a reunit până la 2.600 de membri, potrivit parchetului.

Contestând legitimitatea statului austriac, aceasta a "ordonat" armatei să răstoarne guvernul. Ea i-a scris inclusiv președintelui rus Vladimir Putin pentru a-i cere asistență militară.

Curtea de apel din Graz (sud-est) a condamnat-o vineri la 14 ani de închisoare pentru incitare la înaltă trădare, o infracțiune pasibilă de până la 20 de ani de închisoare în Austria, la capătul unui proces de trei luni derulat sub înaltă securitate.

Staatenbund, care se proclama drept stat, a emis "pașapoarte diplomatice" și vindea membrilor plăci de înmatriculare cu culorile sale.

Organizația, care interzicea membrilor săi să plătească impozite, a strâns aproape 40.000 de euro pentru înscrierea în propriul său "cadastru", asigurând că acest demers anulează eventualele ipoteci pe terenurile și bunurile imobiliare în discuție.

Numărul doi al acestei mișcări, un fost jandarm de 71 de ani, a fost condamnat la zece ani de închisoare. Alți zece acuzați au fost condamnați la pedepse de până la trei ani de închisoare.

Monika Unger a recunoscut că a vrut să "aresteze" și să "judece" deputați, judecători sau angajați ai băncilor pentru a crea propria sa administrație, apreciind că este "victima unui sistem de opresiune".

Femeia - despre care un expert a spus că dă dovadă de lipsă de maturitate psihologică - a anunțat că va face apel, denunțând un "genocid".

Acuzații au fost arestați în aprilie 2017 în cadrul unei vaste operațiuni care a mobilizat peste 450 de polițiști ai forțelor speciale.

Gruparea, care regrupa de la anarhiști, neonaziști până la persoane cu credințe ezoterice, a prins având la mijlocul anilor 2010 în spațiul germanic și este considerată o amenințare serioasă de către autorități.

În Germania, un "cetățean al Reichului" (Reichsbürger), o mișcare legată de Staatenbund, a fost condamnat în octombrie 2017 la închisoare pe viață după ce a ucis un polițist și a rănit alți doi în timpul unui control în Georgensgmünd, în sud-vestul țării.