,,Adunarea este îngrijorată că deciziile consiliilor Sharia discriminează fără echivoc femeile în caz de divorț sau moștenire”, apare în motivarea noii măsuri luate de Consiliul Europei, informează The Independent .

HotNews.roFoto: Hotnews

Cuplurile musulmane care se căsătoresc în Marea Britanie vor fi obligate legal să își înregistreze căsătoria la starea civilă înainte sau în timpul ceremoniei islamice, susține Consiliul Europei.

Consiliul Europei și-a exprimat îngrijorarea în raport cu rolul consiliilor sharia în dinamica familiilor, în procesul de moștenire și drept comercial și a cerut îndepărtarea obstacolelor aflate în calea femeilor musulmane în direcția accesării dreptății.

O rezoluție a atrat atenția autorităților britanice asupra lipsei de protecție și asistență pentru cei care se află în poziții vulnerabile în interiorul propriilor comunități.

,,Deși acestea nu sunt considerate ca fiind o parte din sistemul legal britanic, consiliile Sharia furnizează o formă alternativă de rezolvare a disputelor”, este precizat în motivarea deciziei.

,,Membrii comunității musulmane acceptă jurisdicția religioasă a acestora, uneori voluntar, alteori sub o presiune socială considerabilă, mai ales în situații maritale sau care presupun un divorț islamic, dar și în probleme legate de moștenice și contracte comerciale islamice”.