Dacă Franţa vrea să-şi pună la dispoziţie propriul fotoliu la Consiliul de Securitate ONU, să vorbim şi să o facem în contextul european, dacă vrem cu adevărat să dăm importanţă unui astfel de context", a afirmat premierul italian Giuseppe Conte, în deschiderea Forumului Economic Mondial de la Davos, care invită Franţa să lase Uniunii Europene locul de la conducerea Naţiunilor Unite. O solicitare care nu are cum să îi facă plăcere guvernului lui Macron, evident. Între un atac şi altul, premierul se întâlneşte pentru prima dată cu preşedintele brazilian Jair Bolsonaro şi cu Tim Cook (Apple), potrivit Il Messaggero, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Obiectivul nostru nu poate fi acela de a da un fotoliu permanent în plus unei singure ţări europene", afirmă premierul italian care, în faţa polemicilor declanşate împotriva Parisului, de către Salvini şi de către Di Maio, se erijează în mediator, însă la rândul său nu renunţă la atac. Însă, polemica cu Franţa există şi este puternică.

"Di Maio şi Salvini? Cuvinte nesemnificative", a spus ministrul francez pentru Afaceri Europene, Nathalie Loiseau. "Nu vrem să concurăm la competiţia "cine e mai prost". Cu Italia avem multe lucruri de făcut şi vrem să continuăm să le facem. Voi merge în Italia când apele se vor calma", le-a spus celor care o întrebau dacă Franţa este pregătită să adopte eventuale represalii împotriva Italiei, de exemplu în cazul Stx-Fincantieri sau în dosarul Alitalia.

"În Franţa se spune că tot ceea ce este excesiv este nesemnificativ. Când declaraţiile devin excesive prin tonalităţi şi cantitate, devin nesemnificative", a declarat Nathalie Loiseau. "Ce câştigă italienii cu declaraţiile din aceste zile? Aceste cuvinte contribuie oare la bunăstarea poporului italian, care este în general obiectivul fiecărui guvern? Nu cred", a concluzionat franţuzoaica.

Şi, alte observaţii făcute de Conte sunt perfecte pentru a provoca iritarea lui Macron. "Opinia publică europeană - a explicat Conte - a considerat, ani întregi, proiectul UE drept un instrument pentru a înfrunta marile provocări şi a se proteja de impactul lor negativ. Dar azi, acest proiect pune la îndoială validitatea şi credibilitatea sa". Şi "poporul" este obosit. Sau mai bine zis: "Italienii au fost răbdători mulţi ani, dând încredere instituţiilor politice şi tehnicilor europene".

Însă, în pofida așteptărilor cetățenilor UE, reala implementare a monedei euro a fost "foarte diferită", a afirmat Conte, subliniind că preţul stabilităţii a fost "o datorie publică în creştere", iar "austeritatea bugetară a încetinit creșterea PIB". Şi iată retorica populistă: "Există un cuvânt-cheie în jurul căruia am construit viziunea noastră politică şi activitatea guvernului nostru. Iar acel cuvânt este Popor". Şi, în italiană, pentru a sublinia forţa, convingerii sale, Conte citeşte în faţa sălii de la Forumul din Davos un articol din Constituţie: "În Italia, suveranitatea aparţine poporului".

Continuă îndemnul premierului Conte: "Trebuie să dăm un răspuns poporului. Avem nevoie de un nou umanism, o viziune radicală şi nouă a politicii, care să îi pună în centrul atenţiei pe oameni, familiile, comunităţile". Concluzie: "Aceasta este Europa pe care o visăm. O Europă a poporului, făcută de popor şi pentru popor". Astfel, polemica antipopulism a lui Macron devine abisală. Iar Conte, care trebuia să fie mediator între Paris şi Roma, a decis, în schimb, să folosească benzina.