Fostul şef al guvernului scoţian Alex Salmond a fost arestat şi inculpat, joi, după ce a fost audiat în fața Curții de Justiție din Edinburgh, fiind vizat de 14 capete de acuzare, printre care tentativă de viol și abuz sexual, relatează Mediafax citând BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Politicianul în vârstă de 64 de ani nu a făcut nicio declarație în timpul audierii și a fost eliberat pe cauțiune.

După audieri, Salmond le-a spus reporterilor că este nevinovat și că se va apăra de orice acuzație adusă.

Faptele care i se reproşează acestui fost lider naţionalist, care a condus Scoţia până în pragul independenţei în 2014, ar fi avut loc în 2013, în timpul mandatului său de şef al guvernului (2007-2014), scrie Agerpres. Potrivit presei scoţiene, două femei din echipa sa au denunţat fapte de agresiuni sexuale care ar fi avut loc în special în reşedinţa oficială a premierului scoţian.

Alex Salmond a dezminţit vehement aceste acuzaţii. În luna august, el anunţase că părăseşte SNP cu scopul de a nu aduce prejudicii formaţiunii sale politice.

Susţinător al iniţiativei privind independenţa Scoţiei, Salmond a demisionat din funcția de prim-ministru în anul 2014, după ce majoritatea populaţiei a votat împotriva independenţei de Marea Britanie în cadrul unui referendum.