Numele Macedoniei: De ce le este frică grecilor de acest acord

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 24 ianuarie 2019, 16:59 Actualitate | Internaţional


Alexis Tsipras
Foto: Facebook
Deputații greci se pregătesc joi să voteze acordul privind noul nume al Macedoniei, o dispută veche de aproape 30 de ani între cele două țări și care continuă să stârnească animozități atât pe eșichierul politic, cât și în cadrul opiniei publice, scrie AFP.

Acordul privind noul nume al Macedoniei de Nord stârnește temeri în rândul grecilor, mulți evocând un "acord monstruos" sau o "trădare" a guvernului Tsipras.

Aproape 70% dintre grecii interogați s-au pronunțat împotriva acestui acord, potrivit celui mai recent sondaj, publicat duminică în săptămânalul Proto Thema. „Nu-ul” a adunat între 60.000 și 100.000 de persoane duminică, la Atena, în jurul sloganului "Macedonia este grecească", îmbrăcați în alb și albastru, culorile drapelului grec.

Care sunt principalele motive de nemulțumire ale grecilor:

Uzurparea patrimoniului istoric


"Istoria noastră este unul dintre rarele lucruri care ne-au fost lăsate nouă, grecilor", a declarat o manifestantă, Angela Konstantopoulos, pentru ziarul Neos Kosmos. "Am fost sărăciți: oamenii au fost expulzați din casele lor. Impozitele. Problema imigrației. Minimul pe care l-am putut face a fost să rămânem legați de istoria noastră: Macedonia este un cuvânt grec inventat de greci, nu de slavi".

Pentru majoritatea grecilor, numele Macedonia aparține patrimoniului istoric grecesc și trebuie rezervat provinciei nordice a Greciei, mândră de cuceririle lui Alexandru cel Mare.

Acordând numele de Macedonia de Nord micii republici balcanice, acordul „este un afront și chiar un atac la identitatea istorică greacă", crede Christos Mylonopoulos, profesor de drept la universitatea din Atena, în cotidianul de opoziție Kathimerini.

Pentru Vasileios Nikoltsios, de la muzeul din Salonic, capitala provinciei nordice, "identitatea macedoneană este identitatea mea. Este identitatea bunicului meu. Skopje nici nu făcea parte din Macedonia antică".

"Este evident că imaginarul social radical grec (și atașamentul său profund permanent la anticitatea clasică) afectează și modelează activ opinia publică împotriva schimbării numelui", subliniază într-un articol comun Charalambos Tsekeris și Nicolas Demertzis, experți la Centrul național de cercetări sociale din Atena.

Teama de invazie

Pe rețelele sociale, dar și în presă, se regăsește teama ca folosirea acestui nume de către Skopje să nu ascundă ambiții teritoriale și tentații de anexare a Macedoniei grecești.

"Chestiunea Macedoniei este mai mult decât o istorie a numelui. Este a unei națiuni slave care acaparează istoria noastră (...) vor pământul nostru sacru și acest acord le permite cu ușurință să-l revendice", scrie Klaira pe Twitter. "Este proiectul mondial de a extinde această mică țară albano-slavă la adevărata Macedonie, în Grecia. NATO le va permite să-și extindă granițele la marea Egee", a scris pe Twitter și Georgios.

"Această regiune are o istorie de invazie care rămâne ancorată în memoria grecilor", a subliniat Angelos Syrigos, profesor de drept internațional la Universitatea Panteion din Atena. "În trei rânduri, Grecia a fost invadată în numele acestei chestiuni a Macedoniei: în 1912, în timpul celui de-al doilea Război Mondial și în timpul războiului civil de către armatele bulgare (...) Grecii nu sunt speriați în sine de Skopje și de ambițiile sale iredentiste, ci de forțele externe care ar putea utiliza acest nou stat pentru a-și satisface setea de putere în regiune".

O proastă comunicare

Pentru Angelos Syrigos, "există o problemă de comunicare din partea guvernului. Imaginați-vă, textul acordului nu a fost publicat în ziare decât în acest week-end. Toată lumea vorbește fără să fi citit ce conține acest acord".

În reacție, premierul Alexis Tsipras a publicat un clip video pe contul său de Twitter și pe pagina de Facebook pentru a restabili "adevărul asupra acordului". El încearcă să răspundă temerilor grecilor legate de termenul "Macedonia" care "fără vreun alt adjectiv, rămâne asociat cu regiunea greacă" și în privința acordului, care prevede "schimbarea numelor monumentelor care se referă la Macedonia greacă sau la Alexandru cel Mare".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18938 vizualizari

 • +2 (14 voturi)    
  Macedonia nu e Grecia! (Joi, 24 ianuarie 2019, 18:13)

  juliandumitru [utilizator]

  Istoria e complicată...
  Dacă dați o căutare pe Google „macedonia antică” veți afla din Wikipedia mai multe, inclusiv despre Alexandru cel Mare și despre decăderea regatului macedonean și transformarea lui în provincie romană. Așa că, mai ușor cu pianul pe scări… Mai curând macedonenii se înrudeau cu tracii și ilirii decât cu grecii. Că au fost treptat asimilați, mai întâi de către romani, apoi de către slavi și greci, asta-i altă poveste…
  • +4 (8 voturi)    
   .. (Joi, 24 ianuarie 2019, 22:02)

   ak33 [utilizator] i-a raspuns lui juliandumitru

   Si kosovo tine de albania si nu serbia, nu? Ca asa zice wiki, ba ma lasi
   • 0 (0 voturi)    
    Kosovo (Vineri, 25 ianuarie 2019, 18:31)

    A.Crisu [utilizator] i-a raspuns lui ak33

    este albanez indiferent de ceea ce zice, sau nu zice, wiki...
  • +4 (8 voturi)    
   Ba s-avem iertare, (Joi, 24 ianuarie 2019, 23:26)

   Gabu [utilizator] i-a raspuns lui juliandumitru

   dar dac-au fost asimilati, n-au decat sa foloseasca ce cuvant slav vor ei pentru a denumi tara locuita de natiunea lor: Piroshkya, Vodkaya, Serbia de Sud sau Bulgaria de Vest daca n-au inspiratie. Grecii au trei judete cu numele de Macedonia. Avem un conflict generat de rusi dupa modelul RSS Moldoveneasca. Adica vii si-mi iei din teritoriu, il numesti ca pe jumatatea ramasa, apoi ce? Astepti sa treaca anii si sa vina prilejul sa revendici cealalta jumatate?
 • +6 (6 voturi)    
  o frica slab motivata (Joi, 24 ianuarie 2019, 19:13)

  cugetatorul [utilizator]

  oricum tara respectiva se numeste deja Macedonia, iar faptul ca vor intra in NATO si UE este mai degraba o garantie solida ca granitele vor ramane unde sunt acum; mai degraba va fi instabilitate daca Macedonia respinsa de NATO si UE va intra sub sfera de influenta ruseasca
 • -1 (7 voturi)    
  "imaginar colectiv" sau istoria strabunilor? (Joi, 24 ianuarie 2019, 20:13)

  animatron [utilizator]

  Sunt multe forte in balanta acestei confruntari, au simtit bine grecii pericolul ce se ascunde in spatele unei simple "redenumiri".

  Grecii, albanezii si noi, romanii, sunt singurele popoare de prin regiune care nu vin de aiurea, de prin stepele Asiei sau cele de la nord de M.Neagra.

  Si ei, la fel ca noi, au suferit nenumarate invazii dupa Antichitate, si-au schimbat si fenotipul (in mare parte si genotipul), au fost ocupati de slavi un timp, apoi de asiatici islamizati.

  Si-au pastrat limba si o cultura originala, la fel ca noi, in ciuda acestor catastrofe istorice.

  Avem cu grecii o punte umana deosebita, o legatura extraordinara, prin sutele de mii de aromani din nordul Greciei, sudul Albaniei si Macedoniei, din Romania de azi.
  Grecii ii considera "greci latinofoni", noi ii vedem ca apartinand neamului nostru si vorbind un dialect romanesc (asa cum noi vorbim daco-romana).

  Grecii au pierdut in timp controlul unei mari parti din antica Macedonie, parte ocupata de migratorii slavi. La fel cum noi am pierdut parti din teritoriu, ocupate si acum de slavi veniti de la rasarit.

  Acea parte de Macedonie e locuita majoritar de slavi ce-si spun "macedoneni" (desi Bulgaria ii considera un fel de "bulgari") si minoritar de albanezi. Exista si aromani, pe langa lacul Ohrid si Bitola.

  Ideologia pan-slava e la putere acum la Moscova, prin grupul kgb din jurul lui Putin, Rusia a reinceput o politica imperialista de expansiune si ii convine orice intarire a statelor slave din Balcani.

  Putin sustine Macedonia si a profitat de guvernul de extrema stanga de la Atena pt a obtine acest acord, foarte bun pt mica republica slava.

  UE a ajutat la acord pt ca vrea mai putine motive de razboi in Balcani, incearca sa ia locul Rusiei in jocul regional si mai ales pt ca fortele pan-europene federaliste, aflata la putere la Bruxelles, vor o slabire a statelor nationale si a identitatilor popoarelor europene.

  Odata ce Rusia si UE au cazut de acord, totul a fost semnat si pus in miscare.
  • +1 (5 voturi)    
   Ce bine ! (Vineri, 25 ianuarie 2019, 0:21)

   Observatore [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Am stiut eu ca suntem ai mai faini ficiori de pe glob .
   Nimeni ca noi .
  • +2 (4 voturi)    
   Ce vorbesti tu Franz? (Vineri, 25 ianuarie 2019, 3:04)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Dupa caderea imperiului Roman cate sute de ani ai fost calcat de hoarde de migratori??? Esti corcit la greu cu asiatici, Da si tu un search si vezi cinea stapanea actualele zone din afara Carpatilor….pecenegii, cumanii, rusi. La 1190 Valachia si Mare parte din Moldova actuala erau sub cumani.
   • 0 (0 voturi)    
    corciti sau nu (Vineri, 25 ianuarie 2019, 12:54)

    ruxmax [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

    Daca vreti sa stiti cat sunteti de corciti exista teste ADN de incredere la ora actuala si cateva site-uri serioase care le ofera, nu dau nume sa nu se interpreteze ca reclama (oricum, baza de date se afla in USA). Puteti contra a 300-400 de lei sa aflati procentual cu un grad mare de confidenta, cat au contribuit migratorii la ADN ul dvs. Eu mi-am facut testul si acesta a confirmat, nu zic ce, va las surpriza descoperirii.
    • +1 (1 vot)    
     OOOO, tou mean that Scam with DNA? (Vineri, 25 ianuarie 2019, 19:58)

     Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui ruxmax

     Hahahahahaha, ti-au luat banii??? Eu am vorbit cu mai multi, cu un biology si cu un antropolog dar ia d;'aci https://www.livescience.com/2084-dna-kits-secrets-scientific-scam.html
     One of the by-products of human consciousness is self-consciousness, that is, knowing deeply that you are alive.
     Part of self-consciousness is also wondering where we came from; it's clearly human nature to seek one's roots.
     For some people, that task is relatively easy because there are oral legends or written words that go back at least several generations (assuming family history is passed down accurately). But for most people, the path backwards is rocky, cluttered with confusing detour signs, or simply blank.
     For Americans, citizens of the quintessential melting pot, the quest for identity often propels older people (it's interesting that we often search for our dead relatives while looking death square in the face) to the lists of immigrants into Ellis Island or other ports of entry into the United States and to the repository of genealogy in Salt Lake City.
     It also leads unwary seekers of the past right into the hands of scam artists who claim they can trace anyone's DNA back to its source.
     Anyone with a spare $100 to $900 can buy a "DNA ancestry kit." Self-collection of DNA requires only a quick swab of the inside of the mouth to gather cheek cells. Mail that smear back and the company will then compare your DNA to various other samples.
     But claims that this analysis will tell you much about where you came from are downright fraudulent, anthropologist Deborah Bolnick of the University of Texas at Austin and 14 co-authors recently reported.
     Instead of tracing our genetic past, what we get is a scientific scam.
     "It sure looks like science," says anthropologist Jonathan Marks of the University of North Carolina, Charlotte, one of the authors of the study. "Well, it is science. It’s done by scientists, and it’s done on DNA samples. And it produces real data."
    • +1 (1 vot)    
     Continuare (Vineri, 25 ianuarie 2019, 19:59)

     Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui ruxmax

     But, Marks points out, these companies are preying on the public because they simply don’t have enough comparative information to pinpoint a gene on a world map. They might match your DNA to some group on some continent, but what they don’t tell you is that you would probably also match the group next door if only they had some of those samples as well.

     More insidious, these companies pretend to trace your unique ancestry through mitochondrial DNA, but that’s simply not possible. A few hundred years, a few generations, and every person's history is a genetic mishmash. One little gene isn't going to inform anybody about anything.

     As Marks puts it, "That’s the beauty of this scam. The companies aren’t scamming you. They’re not giving you fraudulent information. They are giving you data, real data, and allowing you to scam yourself."

     Humans have, in fact, turned the whole world into one large genetic melting pot. We have always been a species that crossed mountains, continents and oceans; we have always loved to mate outside our ancestral group.

     If you want to know who you are, look in the mirror. Written on your face is countless generations that have survived to reproduce, and the only thing you can realistically do at this point is thank them and then move forward.

     Asa ca, No, Tnx, nu-mi place sa arunc banii la scamatori.
  • +2 (4 voturi)    
   "la fel ca noi" (Vineri, 25 ianuarie 2019, 7:19)

   thon [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Explicati, va rog, celimba si ce cultura originala ne-am pastrat noi
   • +1 (1 vot)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 25 ianuarie 2019, 13:50)

    [anonim] i-a raspuns lui thon

  • +1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 25 ianuarie 2019, 13:38)

   [anonim] i-a raspuns lui animatron

 • +2 (4 voturi)    
  big deal (Vineri, 25 ianuarie 2019, 0:11)

  Jebediah_Sanchez [utilizator]

  Din diverse motive s-a ajuns la denumirea de Macedonia. Nu cred ca fura nimic Greciei; e doar un nume, care au fost de acord sa-l schimbe in Macedonia de Nord ca sa se supere grecii mai putin. Ce sa mai zici de SUA atunci, avand in vedere ca nu tot continentul America de Nord e al lor, dar si-au insusit eu numele "America"?

  Relax. Viata merge mai departe.
 • +8 (10 voturi)    
  Ce ti-e si cu grecii astia ... (Vineri, 25 ianuarie 2019, 9:39)

  ipsilon [utilizator]

  Ma asteptam mai mult de la ei, sincer ... sa ai asemenea frustrari in timpurile noastre, cum ca o tarisoara de dimensiunile unui judet ar putea sa-ti "fure" din teritorii ... prostie pura a la grec.
  Nu stiu cati ati vazut filmuletul ala facut de TVR cu makedonii din toata zona balcanilor de sud, cati vorbesc romana prin partile alea si nici nu stiu de unde au invatat, unii ... Mi-amintesc ca intervievau un batran in piata centrala dintr-un orasel grecesc si vorbea omul o romana impecabila, si a zis ca nu-si aminteste de unde stie romana, dar ca vorbeste dintotdeauna. A parut o grecoaica nervoasa de nicaiaeri, a vazut ca e filmat omul si ca vorbeste romaneste si a inceput sa tipe la el si sa-l faca-n tot felul, in greaca, normal. Ciudate apucaturi mai au si grecii astia, nu stiu de unde frustrarea asta si frica, de ... ce?!
 • +1 (3 voturi)    
  imagine (Vineri, 25 ianuarie 2019, 12:05)

  zicsio [utilizator]

  sper ca va veni o vreme cand prostiile astea nationaliste vor disparea si oamenii se vor putea vedea cu adevarat doar ca buni si rai, indiferent de culoare, limba, etnie, etc. A, era sa uit the great divider, religia.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by